Annons
Kultur

Akademien måste hitta ny ständig sekreterare

Svenska Akademien är äntligen körklar – men 2019 lär inte bjuda på någon okomplicerad resa. Problemen som har hopat sig måste lösas innan Anders Olsson lämnar sin post som ständig sekreterare efter 70-årsdagen.
Akademien • Publicerad 4 januari 2019
Ständige sekreteraren Anders Olsson tillsammans med nytillträdda akademiledamoten Jila Mossaed under Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december.
Ständige sekreteraren Anders Olsson tillsammans med nytillträdda akademiledamoten Jila Mossaed under Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december.Foto: Henrik Montgomery/TT

När Svenska Akademien samlas igen den 17 januari efter juluppehållet är institutionen för första gången på länge beslutsmässig.

Tack vare tillskottet av de nytillträdda ledamöterna Jila Mossaed, Eric M Runesson och Mats Malm behöver man inte längre vända sig till avhopparna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark för att driva igenom beslut.

Annons

Men det gäller att arbeta snabbt – framför allt i frågan som gäller Katarina Frostensons framtid i Akademien. Löses inte problemet, antingen genom förlikning med, eller uteslutning av Frostenson, kommer Nobelstiftelsen troligen inte att ge klartecken till utdelningen av Nobelpriset i litteratur 2019. Den nytillsatta Nobelpriskommittén kan inte heller påbörja sitt arbete förrän godkännandet har kommit.

I det sammanhanget ter sig det faktum att Akademien fortfarande har två tomma stolar att fylla som ett mindre bekymmer. Ständige sekreteraren Anders Olsson har i intervjuer med TT varit vag när det gäller tidpunkten för nyinvalen.

- Vi har diskuterat att vi skulle kunna ha en installation redan under våren så att vi får ett nytillskott med ledamöter kanske till början av hösten. Det vore väldigt bra. Det som gör att vi kanske inte har så bråttom är att Nobelkommittén är klar nu och det gör att vi inte är så låsta när det gäller inval, sade han i december.

Något som det har talats ännu mindre högt om är att Svenska Akademien under 2019 också måste leta efter en ersättare för Anders Olsson som ständig sekreterare. Enligt praxis bör sekreteraren avgå senast det år han fyller 70 "om inte Akademien beslutar annorlunda" _ och Olsson blir 70 den 19 juni i år.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson fyller 70 år i juni och bör då enligt praxis stiga åt sidan för en yngre förmåga.
Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson fyller 70 år i juni och bör då enligt praxis stiga åt sidan för en yngre förmåga.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I intervjun med TT i december bekräftade han att ett byte av ständig sekreterare kan komma att ske redan i sommar.

- Det här är ett jobb som är väldigt krävande, som alla förstår. Särskilt det här året har varit väldigt tungt. Mitt mål har varit att hjälpa Akademien att överleva och komma på fötter efter den här krisen. Jag vill gärna bidra under sex månader till att stabilisera läget, men efter det tror jag inte att jag kommer att fortsätta.

Men vem skulle kunna ersätta honom? Svenska Akademiens höga medelålder gör att det i nuläget bara finns tre alternativ: Tomas Riad, 59 år eller de nyinvalda ledamöterna Eric M Runesson, 58 år, och Mats Malm, 54 år. Anders Olsson vill inte uttala sig om vem av dem som skulle kunna tänkas bli hans efterträdare.

- Under den gångna perioden har det varit svårt att överblicka framtiden och ta upp sådana frågeställningar. Det viktigaste har varit att komma vidare och det har gjort att den här frågan har känts ganska avlägsen. Men ju stabilare läget blir för Akademien desto aktuellare blir naturligtvis också den frågan. (TT)

Anders Olsson har beskrivit det gångna året som "väldigt tungt". Han är beredd att lämna över rollen som ständig sekreterare i Svenska Akademien när han fyller 70 i sommar.
Anders Olsson har beskrivit det gångna året som "väldigt tungt". Han är beredd att lämna över rollen som ständig sekreterare i Svenska Akademien när han fyller 70 i sommar.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sara Ullberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons