1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anhöriga kritiska till ambulanspersonals agerande: ”Mannen kunde ha överlevt”

En man dog i en hjärtinfarkt under en ambulansfärd. Nu hävdar anhöriga att mannen kunde ha överlevt om han fått ett korrekt omhändertagande av ambulanspersonalen och anmäler händelsen till Ivo.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

I slutet av maj var mannen inne hos en granne då han plötsligt föll ihop. Ambulans tillkallades.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ska mycket därefter ha gått fel. Ambulanspersonalen ska inte ha uppfattat att mannen fått en hjärtinfarkt utan trott att han svimmat. Därför dröjde det innan den sjuke mannen kördes till sjukhuset.

Anhöriga hänvisar även till ett yttrande från akuten på lasarettet i Ystad där det framgår att datorn i ambulansen inte fungerade som den skulle. Det i sin tur kan ha gjort att EKG:t som togs i ambulansen inte bedömdes direkt av en läkare.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Bedömningen av att det inte var akut bidrog till att det dröjde över två timmar innan mannen fick träffa en läkare på akuten på lasarettet i Ystad, enligt anmälan.

Efter ytterligare en tid för provtagning konstaterades att mannen hade en allvarlig hjärtinfarkt.

Mannen skickades med ambulans till Lund. Men strax utanför Ystad råkade ambulansen ut för en olycka och en ny bil skickades till platsen.

”Patienten var vaken när han lastades över till ny ambulans. Men hans tillstånd var då så allvarligt att han avled i ambulansen och dödsfallet konstaterades när han kom till akuten i Ystad”, står det i anmälan till Ivo.

Nu vill de anhöriga att Inspektionen för vård och omsorg granskar vården som mannen fick.

De tror att mannen kanske överlevt om han fått rätt omhändertagande av ambulanspersonalen eftersom det inneburit att han tagits om hand direkt på lasarettet i Ystad.