1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sune Johannesson: Bra val – igen! Nu är Akademien redo

Filosofen Åsa Wikforss är en kunnig röst mitt i tiden. Ännu ett oväntat och bra val av Svenska Akademien, anser kulturredaktören Sune Johannesson.
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, väljs in på stol nummer 7 i Svenska Akademien.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Finns det hopp för Akademien? Jag var en av dem som hissade varningsflaggan i höstas när det gungade friskt. Bråk, dumma uttalanden och ledamöter som klev av.

Ett tag var dom inte särskilt många runt det där bordet, men så började det efterhand bjudas in än den ena efter den andra samtidigt som andra beslut och händelser pekade mot framtiden.

Med invalet av filosofen och författaren Åsa Wikforss är det – hör och häpna! – en fulltalig akademi med personer på varenda stol. Det har inte hänt sedan Rushdie-bråket för sisådär 30 år sedan. Och det, om något, inger hopp. Så jo, jag hade nog fel.

Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Dessutom är den skara som i och med årets sista möte äntligen tar plats en till stor del ny grupp, med starka, kunniga och idérika individer med skiftande erfarenheter. Det börjar helt enkelt se bra ut.

Åsa Wikforss djupa kunskaper inom filosofin är en sak som kommer tillföra mycket, men framförallt är hon en filosof i tiden som också ser vår tid. Det har under senare år gjort henne till en angelägen forskare, författare och debattör. Jag har hört henne både på Bokmässan och i SVT. Kunnig, vaken, vass och en mycket bra debattör.

Inga fler val att vänta, däremot en dubbel Nobelprisutdelning i höst och, senare, ceremonin där de nya tar plats. Jodå, Akademien kommer inte bara att överleva, utan att stärkas och utvecklas. Ibland är det underbart att ha fel!