Annons
Kultur

Fantasifull debutbok utan episkt driv

Vällovliga syften driver stridslystna sjömän till en räddningsaktion. Men när de riskerar att stjälpa snarare än att hjälpa måste barnen i berättelsen mobilisera. Nu gäller det livet.
Kapitelbok • Publicerad 30 maj 2020
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Filip Lindkvist.
Filip Lindkvist.Foto: Magnus Liam Karlsson

Bläckfiskarnas dal

Kapitelbok

Författare: Filip Lindkvist

Förlag: B Wahlströms

Öppningen av Filip Lindkvists debutroman är loj. Senare utvecklas ”Bläckfiskarnas dal” till en nog så spännande berättelse, men i början hoppas den för mycket på miljö- och personteckningens dragningskraft.

13-åriga Ostara anländer till Dunkelskär, relegerad från sin tidigare skola, osams med pappa. Hon ska bo hos mamman i fyren, men det visar sig att hon är ute på ett farligt forskningsuppdrag, på djupt vatten.

Annons

På sikt artar sig sökandet efter modern till ett äventyr. Det dröjer dock innan boken hittar ett engagerande episkt driv. De karaktärer Ostara lär känna är förvisso färgstarka, den roliga roboten Studs och den mystiske naturvetarpojken Aidan. De miljöer som den sjöfarande populationen vistas i är motsatsen till tråkiga och vardagliga.

Ändå – med tanke på vilken rik fantasi författaren har och vilka stilistiska kvaliteter han besitter, om han vill fånga och behålla läsare bör han sparka igång dramatiken redan från start, för konkurrensen inom fantasy är mördande.

Efter cirka halva boken kommer saker i rörelse. En flotta av ubåtar drar ut under förevändning att rädda livet på Ostaras mamma. Någon annan gissar att de istället har för avsikt att starta ett utrotningskrig mot bläckfiskar, ärkefienden.

Länge står det och väger, vilket är rafflande. Och bläckfiskarnas estetiska världar fascinerar.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons