1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Frostenson har lagt fram sina krav till Akademien

Katarina Frostenson kan tänka sig att lämna Akademien, men bara om hon kompenseras så att hon kan fortsätta försörja sig som poet. Hennes förlikningsförslag är nu inlämnat, men inga detaljer är offentliga.
Katarina Frostenson.
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Exakt hur förslaget ser ut framgår inte av det utdrag TT tagit del av. I utdraget skriver hennes advokat Per E Samuelson att Frostenson inte anser att hon har brutit mot Akademiens stadgar och att hon har rätt att vara kvar som ledamot i resten av sitt liv.

Hon är dock ändå beredd att avgå frivilligt eftersom hon inte "vill ställa sig i vägen för återupprättandet av Akademiens förtroende", men det måste ske på villkor av att hon ska kunna fortsätta försörja sig som poet.

- Hon vill ha en ersättning för utebliven inkomst kan man säga, men inte ett skadestånd för det avtalsbrott som Akademien har begått mot henne, säger Per E Samuelson till TT.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

I utdraget skriver Samuelson även att Akademien har begått avtalsbrott mot Frostenson, och att hennes anseende som yrkesmänniska har lidit "irreversibel skada".

TT: Innehåller förslaget några fler krav?

- Nej, det enda du inte vet är beloppet och det vill vi hålla hemligt tills vidare, säger Samuelson.

I december offentliggjorde Akademien den advokatutredning som drar slutsatsen att Frostenson bör lämna Akademien. Enligt utredningen har hon läckt information om Nobelpristagare och inval till den så kallade kulturprofilen, som hon har en nära koppling till, och därmed i förlängningen orsakat Akademien stor skada. Om hon inte lämnar frivilligt anser utredarna att ledamöterna är skyldiga att utesluta henne.

Ständige sekreteraren Anders Olsson har tidigare sagt att han är öppen för en förlikning mellan Frostenson och Akademien. Hennes advokat har å sin sida kallat utredningen "totalt värdelös", bland annat på grund av sin ensidighet. (TT)