1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inget beslut om budgeten - Ystad går miste om EU-bidraget på en kvarts miljard

Ystad blir utan EU-bidraget på en kvarts miljard. Kommunfullmäktige beslöt på torsdagskvällen att återremittera budgeten.
– Det betyder att vi blir utan EU-bidrag, säger kommunstyrelsens ordförande Kent Mårtensson (S).
Ystad går miste om en kvarts miljard i EU-bidrag till hamninvesteringen sedan fullmäktige beslutat att återremittera budgeten.
Foto: Sprisse Nilsson

Ystad

På torsdagen samlades kommunfullmäktige i Ystad för att ta budgeten för nästan år. Den stora frågan var satsningen i två nya färjelägen i den yttre hamnen. I S+C-budgeten finns investeringen, som under mötet justerades till 750 miljoner kronor, med redan nästa år. Treklövern anslår 950 miljoner kronor, men vill vänta till 2021 för att utreda möjligheten att hitta en extern finansiär.

Men det blev varken någon lång debatt om hamnen eller något beslut om budgeten. Kent Mårtensson och Eva Bramsvik Håkansson (C) argumenterade för investeringen i hamnen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– EU-bidraget är värt mer än 250 miljoner kronor, eftersom kommunen slipper låna upp de pengarna, sa Eva Bramsvik Håkansson.

Marcus Bräutigam (MP) är för hamninvesteringen men ser stora risker.

– Det är lite som att vara i ett plan, utrustad med fallskärm och förbereda sig på att hoppa ut. Man får bestämma sig för att hoppa ut helt enkelt.

I det nya fullmäktige är Sverigedemokraterna vågmästare. Jan-Åke Isaksson (SD) berättade dock aldrig var partiet står i hamnfrågan utan yrkade istället på att budgeten skulle återremitteras.

– Det är fel ordning att ta budgeten idag när vi inte vet vem som ska styra Ystad. Därför vill vi vänta till efter att valen till nämnder och styrelser gjorts i december, förklarade han.

Oppositionsrådet Kristina Bendz (M) yrkade på ajournering och samlade företrädarna för treklövern, M, L och KD. Efter den blev det votering och 25 av fullmäktiges 49 ledamöter ställde sig bakom SD:s krav på återremiss.

– Konsekvensen av det blir att det inte blir något EU-bidrag, säger Kent Mårtensson.

Redan i förra veckan försökte Kent Mårtensson driva igenom ett igångsättningstillstånd till hamninvesteringen i kommunstyrelsen. Men beslutet föll då Moderaterna sa nej.

– Det är helt och hållet Kent Mårtenssons fel att det inte blev något beslut. Du skyller ifrån dig när du lägger ansvaret på Moderaterna. Du hade majoritet i kommunstyrelsen, men du frågade inte ens. Det är lågt, dundrade Paul Svensson (SD).

– Detta är det sämsta du sagt någonsin. Du respekterar inte demokratin, svarade Kent Mårtensson och tillade att det var bra att det inte blev något beslut eftersom det inte finns några pengar.

I augusti, före valet, röstade kommunfullmäktige för S+C-budgeten.

– Den budgeten gäller inte längre. Det nya kommunfullmäktige måste ta budgeten på nytt, förklarar kommundirektör Jonas Rosenkvist.

Den 6 december ska fullmäktige välja ordföranden och ledamöter till nämnder och styrelser och den 13 december görs ett nytt försök att ta budgeten i kommunfullmäktige.