1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Många tog avsked av Sara Danius

Till tonerna av Frédéric Chopins "Sorgmarsch" inleddes begravningen av Sara Danius i Storkyrkan i Stockholm. ”I dag omsluter vi henne i tacksamhet”, sade ärkebiskopen Antje Jackelén vid ceremonin.
Sara Danius (1962-2019).
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Många hade kommit för att ta ett sista avsked av författaren, professorn i litteraturvetenskap och Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare. Som sådan blev Sara Danius historisk, men också en feministikon som gjorde knytblusen till sitt signum.

"En sista gång är vi samlade med Sara kroppsligen i vår mitt. Än en gång är det högtid, skönhet och stil kring henne. I dag omsluter vi henne i tacksamhet för hennes liv, för allt hon har fått ge och betyda. Här får vi uttrycka vår sorg och saknad och överlämna henne i Skaparens kärleksfulla och nyskapande händer", sade Antje Jackelén i sitt griftetal.

Efter talet valde många i den i det närmaste fullsatta kyrkan att gå fram och ta avsked. Bland de som tagit sig till kyrkan syntes bland andra akademiledamöterna Kjell Espmark och Peter Englund, författaren och före detta akademiledamoten Sara Stridsberg, skådespelaren Marie Göranzon, författaren Agneta Pleijel och bokförläggaren Eva Bonnier.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

quote
Hon har berört och inspirerat mångas liv. Genom hennes rakryggade sätt, hennes klokhet och begåvning. Hon var en människa som berörde många genom att använda sin begåvning, inte för att bygga ett monument åt sig själv, utan för att tjäna något större än vad vi är som enskilda människor.

Sara Danius avled den 12 oktober efter en längre tids cancersjukdom. Dessförinnan hade hon själv uttryckt sin önskan om att Antje Jackelén skulle hålla i begravningen. För Dagens Nyheter har ärkebiskopen berättat att de träffades personligen för några år sedan då de spelade in ett poddsamtal.

- Hon har berört och inspirerat mångas liv. Genom hennes rakryggade sätt, hennes klokhet och begåvning. Hon var en människa som berörde många genom att använda sin begåvning, inte för att bygga ett monument åt sig själv, utan för att tjäna något större än vad vi är som enskilda människor, sade Antje Jackelén till DN.

"Som en rosa explosion bland tillknäppta frackar kommer hon att gå till historien" skriver författaren Tove Folkesson i en minnestext i Svenska Dagbladet apropå bilderna från fjolårets Nobelprisutdelning.

"Hon lämnade Svenska Akademien med höghet och glans. Danius var beundrad och ett stöd för många, inte minst kvinnor" framhåller författaren Agneta Pleijel i Dagens Nyheter.

Fakta:

Sara Danius

Föddes 1962, avled 2019.
Var essäist, litteraturkritiker och professor först i estetik vid Södertörns högskola och sedan 2013 i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Vid sidan av sin forskning skrev hon populärvetenskapliga essäer om litteratur, bland annat essäsamlingen "Husmoderns död och andra texter".
Blev 2013 invald i Svenska Akademien och var mellan 2015 och april 2018 dess första och hittills enda kvinnliga ständiga sekreterare. I februari 2019 lämnade hon Svenska Akademien som en följd av konflikterna kring den så kallade kulturprofilen.