1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Överraskad dansare får YA:s kulturpris: ”Att flytta till Skåne var det bästa som kunde hända mig”

Rachel Tess, dansare och koreograf, får Ystads Allehandas kulturpris.
– Jag är lite överraskad och vill säga tack till många, sa hon när hon överväldigad tog emot priset under Kulturfesten som hölls på Hotell Continental.
Dansaren och koreografen Rachel Tess får Ystads Allehandas kulturpris. Här med YA:s kulturreporter Ulf Mårtensson och kulturredaktör Sune Johannesson.
Foto: Mark Hanlon

Inramningen för årets stora Kulturfest, den sjätte i ordningen, blev minst sagt festlig på Hotell Continental. Medan de omkring 150 gästerna samlades och minglade framträdde sångerskan och poeten Julia Werup med delar av sitt band.

Julia Werup med band underhöll gästerna på Kulturfesten.
Foto: Mark Hanlon

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

På Kulturfesten belönas en rad kulturbärare. Först ut att prisas var konstnären Pernilla Norrman som fick motta Gunnar och Lilly Perssons konstnärsstipendium.

– Det känns fantastiskt. Stipendiet är en injektion för ekonomin, men också för den inre kompassen. Jag vill tacka stipendiefonden, men även markägaren som gett mig tillstånd att gräva upp lera, sa Pernilla Norrman när hon fått 45 000 kronor av konstmuseets chef Yrr Jonasdottir.

Kulturpristagaren Sommarteatern poserar för fotografering.
Foto: Mark Hanlon

Väldigt mycket jubel blev det när det var dags för Sommarteatern att hämta sitt pris, Ystads kommuns kulturpris. Men så var också många av teaterns medlemmar på plats. Kommunen delade även ut ett kulturstipendium som i år går till artisten, programledare med mera William Schmatz, som även är med i Sommarteatern samt ett Eldsjälspris till bygdens historiker Jan-Åke Wahlfrid.

Konstnärsorganisationen Öskg får Sparbanken syds pris.
Foto: Mark Hanlon

Bakom Kulturfesten står förutom Ystads kommun och Ystads Allehanda även Sparbanken syd. Sparbanksstiftelsens ordförande Catherine Ehrensvärd passade också på att dela ut ett pris på 25000 kronor, som i år går till konstnärsorganisationen Öskg.

Alla nominerade tillsammans med YA:s Sune Johannesson längst till vänster och årets pristagare Rachel Tess näst längst ut till höger.
Foto: Mark Hanlon

Så var det dags för kvällens clou, Ystads Allehandas kulturpris. De fem nominerade, som tidningen presenterat de senaste veckorna, författaren och berättaren Lars Yngve, filmaren och producenten Sofie Palage, dansaren och koreografen Rachel Tess, Skrivarlinjen vid Skurups folkhögskola samt tonsättaren Johannes Jansson, kallades upp på scenen för en kort presentation.

När de återvänt ner till sina platser och YA:s kulturredaktör Sune Johannesson och kulturreporter Ulf Mårtensson sprättat kuvertet med vinnarens namn stod det klart att Rachel Tess får årets pris. Under applåder och jubel återtog hon scenen.

– Jag är överraskad, sa hon på både engelska och svenska.

Rachel Tess är född och uppvuxen i Portland i USA och har bott i Kivik sedan 2013.

– När jag flyttade dit var jag orolig för hur det skulle gå. Jag hade dansat med Cullbergbaletten och nu skulle jag för första gången inte ingå i ett danskompani, jag som hade dansat med en grupp sedan jag var 17 år. Nu skulle jag bo på en gård. Det skrämmande. Men det visade sig vara det bästa som hänt mig. Alla var så välkomnande och jag vill tacka alla, mina vänner, grannar, och konstnärer på Österlen, sa Rachel Tess.

Fakta:

Rachel Tess

Aktuell: Årets mottagare av Ystads Allehandas kulturpris.
Motivering: Hennes konstnärskap känner inga begränsningar vare sig för kropp eller tanke. Förankrad på Österlen korsbefruktar hon lokal och internationell kultur och  arbetar genreöverskridande inom dans, konst och teater.
Ålder: 38 år.
Bor: utanför Kivik där hon driver dansstudion MARC, Milvus Artistic Research Center.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Portland, Oregon. Började balettskola när hon var fem. Karriär både i USA och Sverige, utbildad bland annat på Juilliard school i New York, utbildad i koreografi vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Dansat med Cullbergbaletten med flera sällskap, pågående samarbete med Wanås skulpturpark och Skillinge teater.
Andra uppdrag: Ordförande i konstnärsföreningen Öskg.

Fakta:

De har fått YA:s kulturpris

Ystads Allehandas kulturpris delades för första gången ut 2003. Här är alla tidigare pristagare:
2003: Timotie Girardon, cirkusartist
2004: Malin Nilsson, magiker
2005: Bror Tommy Borgström, skådespelare
2006: Hampus Lejon, konstnär
2007: Le Bataillon des Fous, musikgrupp
2008: Peter Anthonsson, musiker
2009: Rebecka Nord, cirkusartist
2010: Scen Österlen, barn- och ungdomskulturverksamhet
2011: Christina Nilsson, operasångerska
2012: Elena Alexandrova, skådespelerska,
2013: Camilla Backman, konstnär och kulturarrangör
2014: Elna Jolom, glaskonstnär
2015: Street Art Österlen, gatukonstverksamhet
2016: Frans Jeppsson-Wall, musikartist (delat med låtskrivarna Fredrik Andersson, Oscar Fogesltröm och Michael Saxell.
2017: Anne Swärd, författare.