1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kultur

Akademien delar ut Doblougska priset

Årets svenska pristagare av Doblougska priset är Lars Andersson och Peter Handberg, uppger Svenska Akademien i ett pressmeddelande. Lars Andersson är författare, född 1954 och bosatt i Sunne. Han debuterade 1974 med romanen "Brandlyra" och har sedan dess skrivit ett trettiotal böcker, såväl romaner som essäer och reportage. Peter Handberg är författare och översättare, född 1956 och bosatt i Stockholm. Han debuterade 1988 med boken "Från slutna rum. Berättelser från Berlin" och har sedan dess givit ut ytterligare tolv böcker.

Kultur

Sverker Sörlin ger ut gratis krisbok

Hur ska vi förstå kriser och vad kan vi lära oss av dem? Idéhistorikern och författaren Sverker Sörlin sätter coronakrisen i ett större perspektiv i nya boken "Kris! Från Estonia till Corona". Han tar bland annat upp tsunamin och klimatkrisen, samt mer djupgående systemkriser som krisen för finanskapitalismen.

Recension

Präktigt och blodlöst uppvaknade i 20-talets Berlin

Jimmy Vulovic har läst Elin Boardys ”Nätterna på Winterfeldtplatz”.

Kultur

Författarfondens krispengar klara att delas ut

Författarfonden är klar med fördelningen av krispengarna – som nu betalas ut till författare och kulturjournalister. Men behoven av extra insatser är fortsatt stort.

Kultur

Agneta Pleijel vårdades i respirator för tbe

Förra sommaren låg författaren Agneta Pleijel i respirator på intensiven efter att ha fått hjärninflammation till följd av ett fästingbett. I Dagens Nyheter skriver hon själv om hur hon insjuknade de sista dagarna av juli och vårdades på sjukhus till slutet av augusti och sedan hade ytterligare tre veckors vård och rehabilitering innan hon fick komma hem.

Recension

Omarbetad pjäs saknar skärpa som roman

Nina Bouraouis tolfte roman på svenska är inte hennes bästa.