1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anja Edvardsson (S): Oroväckande YA-artikel mitt under presidiemötet

”Treklövern kan komma att lägga ner Ungdomens hus och Kulturskolan” kan man läsa på Ystads Allehandas sida exakt samtidigt som barn- och utbildningsnämnden har sitt presidiemöte, där en diskussionspunkt är budget i balans.
Anja Edvardsson, nämndeordförande, Ystad kommun

Det ska nämnas att diskussionen om vilka besparingar som ska göras inom barn- och utbildningsförvaltningen inte ens startat. Det är oroande på flera sätt.

Det finns inga konkreta förslag och ändå uttalar sig ordföranden gång på gång om att inget är fredat. Allt riskerar att försvinna.

Framförallt är det de icke lagstadgade verksamheterna som är i skottlinjen. Ystads kommun har mycket som inte är lagstadgat:

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Nattugglan som är barnomsorg dygnet runt för till exempel blåljus-föräldrar. Ungdomens Hus och Kulturskolan är andra exempel.

Ungdomens Hus har besök av cirka 200 unika individer varje vecka, till det kan läggas 150 besökare på ungdomsgårdarna i byarna. Här arbetar man drogförebyggande och samverkar både med socialen och polisen.

Nyligen togs ett enhälligt beslut om att permanenta Marinpedagogisk verksamhet, nu ska den också utredas.

Marietorp naturskola erbjuder 15 olika program för förskola och skola. Allt med fokus på naturen. De är faktiskt så duktiga att vi i veckan haft japanska forskare hos oss för ett framtida samarbete.

Jag är oroad, inte bara över vad vi kommer att erbjuda våra barn och unga, utan även över processen.

Det man gör när man gång på gång går ut i media och står i talarstolen i kommunfullmäktige och orerar om att de icke lagstadgade verksamheterna inte är fredade är att man väcker oro. Oro hos vår fantastiska personal, hos våra barn och unga och hos alla kommuninnevånare.

Vad kommer att finnas kvar efter detta ”stålbad”? Och framför allt vilka konsekvenser får det för vår kommun?

Att dessutom artikeln ligger på Ystads Allehandas hemsida innan mötet klubbas av är anmärkningsvärt.

Anja Edvardsson (S)

Andra vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden