1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Göran Göransson (KD): Dags för krafttag mot dekadensen på småorterna

Det kan väl inte ha undgått någon läsare att jag bekymrat mig för dåligt underhållna fastigheter företrädesvis på landsbygden. Jag har försökt väcka myndighetsnämndens intresse för detta men fått höra att man inte kan göra något.
Kommunen borde satsa på att göra Löderup lite mer attraktivt.

Jag menar, att detta inte är ett acceptabelt svar på ett problem, som håller på att bli allt bekymmersammare i många mindre orter i Sverige.

Mindre seriösa personer köper upp redan dåliga fastigheter, renoverar och bygger om dem hjälpligt för att därefter hyra ut dem dyrt och hutlöst till framför allt utrikesfödda.

Välfärdsresurser i form av bostadsbidrag och försörjningsstöd göder med andra ord dålig boendemiljö och dåliga fastighetsägare, skapar en allmän dekadans i småorterna, ökar och förstärker segregeringen och isoleringen av utrikesfödda.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Ur ett barnperspektiv är det dessutom oacceptabelt, att vi låter barn växa upp i undermåliga bostäder.

Frågor kring brandskydd och boendemiljö (kackerlackor, mögel), personer skrivna på adressen och i perspektivet av nuvarande pandemi finns det verkligen anledning för Myndighetssverige att vakna.

Det sistnämnda har aktualiserats i Italien. Papperslösa bor och arbetar under slavliknande villkor utan någon sjukförsäkring, vilket anses vara en bidragande orsak till den snabba spridningen i Norditalien.

Jag har påtalat ovanstående problem i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och Miljöförbundet. I måndags diskuterades frågan även på Sörf:s sammanträde.

Min förhoppning är nu att olika myndigheter samverkar för att med gemensamma ansträngningar ta tag i problemet. Ett positivt exempel på detta var insatsen i Tomelilla nyligen. Flera sådan behövs.

Blotta misstanken om att boendevillkoren inte står rätt till borde vara anledning nog. Att besiktiga hyresrätter i de fall där misstanke om boendemiljöbrister finns borde vara drivkraft nog för våra myndigheter.

Vi medborgare som misstänker dåliga boenden ska ta vårt ansvar och oros anmäla till myndigheterna, som faktiskt är skyldiga att agera vid en skriftlig anmälan. Det är inte OK att bara gnälla över situationen utan man har också en skyldighet att våga göra något.

Myndighetssverige av idag präglas tyvärr av bekymmersam senfärdighet och aningslöshet. Man förväntar sig bekvämt att någon annan ska göra något, att stormen ska lägga sig och att de engagerade medborgarna ska förtröttas och lägga av. Man tolkar och hänvisar till lagar och förordningar som argument för att inte agera.

Som engagerad samhällsmedborgare ska vi inte låta oss nöjas med detta. Vi kan faktiskt mycket mer än vad vi anar.

Var inte rädda för att orosanmäla – det kan faktiskt vara det som avgör att missförhållanden rättas till och utsatta människor får hjälp till drägligare boendevillkor.

Göran Göransson

KD Ystad