Annons
Insändare

Göran Göransson: Urbaniseringens baksida tydlig i Löderup

I gästkrönikan av Madeleine Brandin YA berördes på ett talande sätt verkligheten i många landsbygdsamhällen – urbaniseringens baksida. Löderup, ett förre detta stationssamhälle, tillhör tyvärr denna kategori.
Löderup • Publicerad 22 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lommunen borde satsa på att göra Löderup lite mer attraktivt.
Lommunen borde satsa på att göra Löderup lite mer attraktivt.

Att samhället med stor sannolikhet i översiktsplanen kommer att rubriceras som ett servicesamhälle kommer troligen inte kunna förhindra utvecklingen.

Den blomstrande kulturbygden och i ärlighetens namn även samhällets positiva sidor står i stark kontrast till det allmänna intrycket av byn.

Annons

Flera av de en gång vackra husen har fått förfalla eller har känslolöst renoverats sönder från sin ursprungliga utseende och karaktär.

Familjer i yrkesverksam ålder inte minst med eftergymnasial utbildning har ofta svårt att hitta sysselsättning inom rimligt avstånd och flyttar hellre till tätorten eller i dess närhet.

Att fastigheten är både bra och prisvärd och att barnen kan växa upp i en barnvänlig miljö är tyvärr inte tillräckligt tungt vägande skäl i val av boende. I stället blir vägavstånd och standard, service, allmänna kommunikationer, antal bilar eller boendestatus det avgörande argumentet.

En gång valde exempelvis pensionärer att vara bygden trogen och fortsätta att bo kvar. Så är ofta inte längre fallet utan även dessa åldersgrupper väljer att dra sig mot ”stan”

En ytterligare aspekt vad gäller byarna är att ett antal mindre seriösa personer köper upp fastigheter, omvandlar dem till ofta ganska bristfälliga och mindre tilltalande bostäder för utrikesfödda.

Eftersom vi har en brist på prisvärda hyresrätter i tätorten blir många utrikesfödda självklart hänvisade till landsbygden. Den socioekonomiska segregationen i kommunen ökar då en allt större del av befolkningen i byarna har låg inkomstnivå eller är direkt beroende av försörjningsstöd.

Balansen mellan stadens och landsbygdens små samhällen vad gäller befolkningsstruktur förändras. Landsbygdens skolor, en spegelbild av samhället, får dessutom svårt att nå upp till en likvärdig status eftersom behoven ökar medan kommunens resurser tryter.

Under flera år kunde vi dessutom förlita oss på statsbidrag i form av migrationsbidrag men dessa är idag ett minne blott.

Hur ser politiken och tätortsbefolkningen på utmaningarna? Jag antar att ingen känner sig bekväma med denna utveckling. Kan vi göra något för att stoppa denna utveckling – i så fall vad?

Är det kanske så illa att det inte finns någon återvändo eller är min oro överdriven?

Annons

Göran Göransson (KD)

Löderup

Annons
Annons
Annons
Annons