1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Göte Lundqvist: Äntligen är vi likställda med tiggare och A-lagare

Vid förra veckans möte med kommunfullmäktige i Ystad blev vi alla likställda med tiggande EU-med-borgare och stadens A-lagare.
Foto: /TT

Paragrafen i ordningsstadgan som handlar om insamling av pengar togs bort och det är fritt fram för alla att tigga och samla in pengar.

En uppgörelse mellan Liberaler och Moderater där Moderaterna svek sitt stödparti Sverigedemokraterna banade väg för att paragrafen togs bort.

En annan paragraf i ordningsstadgan handlar om förbud mot alkoholförtäring i stadskärnan. Ett förbud som stadens A-lagare satt sig över sedan länge.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Förbudet har inte tillkommit för att försvåra umgänget för oss vanliga medborgare utan att för att försvåra missbruk bland unga och alkoholberoende.

Förbudet stämmer väl överens med intentionerna i ”Folkhälsoprogram för Ystads kommun”.

Under debatten försvarade socialnämndens ordförande förslaget att ta bort förbudet och kunde inte se att förbudet hade något stöd i Folkhälsoprogrammet.

Insikten borde vara att stadens A-lagare hämtar pengar på socialkontoret, omsätter dessa i sprit på systembolaget och dricker upp den i stadens parker där den ibland delas med ungdomar på väg in i missbruk.

Med en rösts övervikt togs förbudet bort. Jag antar att även Liberalerna stödde förslaget även om rösttavlan inte syntes i webb-sändningen.

Nu är vi alla likställda med A-lagarna och kan dricka alkohol var vi vill.

Sättet att föra debatten har också ändrats i fullmäktige – en socialdemokrat gjorde tillägg i polisens yttrande angående alkoholförbudet för att gagna den egna ståndpunkten, en moderat ledamot uppträdde som en gammal brukspatron i färd med att mästra sina arbetare och presidiet hade uppenbara svårigheter att ta till sig och formulera yrkanden för fullmäktiges beslut.

Göte Lundqvist

Ystad