1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Göte Lundqvist: Dålig tajming hos socialnämnden i Ystad

I veckan som gick fördes en särskild debatt i riksdagen om orsakerna till smittspridning på landets äldreboenden och i hemtjänsten.
Munskydden som hemtjänstens personal först rekommenderade Lena Hansson att köpa, som de nu inte vill använda.
Foto: Mark Hanlon

Sydsvenskan uppmärksammade i söndags regionens bristande förmåga att, trots socialstyrelsens direktiv, ha ett anständigt lager av skyddsutrustning för att kunna möta en pandemi.

Per T Olssons söndagskrönika i Sydsvenskan handlade också om Coronaviruset där han skrev att ”Det är i hög utsträckning de allra äldsta som drabbas av Coronavirusets dödliga komplikationer undanstoppade på mer eller mindre eländiga vårdhem och äldreboenden där kostnadsminimerad förvaring överordnas värdig omsorg inbegripet smittskydd”.

I Ystads Allehanda kunde vi läsa om personer som vägrade hemtjänst om inte personalen bar smittskyddsutrustning. Svaret var detsamma som i riksdagsdebatten ”Vi följer myndigheternas direktiv”.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Dessutom skulle kostnaderna bli höga och rimma illa med de besparingar som socialnämndens ordförande redogjorde för i samma tidning – tio miljoner i år och tjugo miljoner nästa år. Besparingar med dålig tajming i dessa tider med ökande behov inom vård och omsorg.

Det finns kommuner som infört visir i hemtjänsten för att stilla människors oro även om denna ur medicinsk synpunkt skulle vara obefogad.

Göte Lundqvist, Ystad