1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Alkoholbeslut stick i stäv med folkhälsoprogrammet

Den 17 april i år antog Ystads kommunfullmäktige ett nytt folkhälsoprogram.
Kvinna dricker vitt vin ur vinglas
Foto: Janerik Henriksson/TT

Enligt programmet ska kommunen bidra till att minska tillgängligheten till alkohol och öka tillgängligheten till hälsofrämjande miljöer. I programmet lyfts även generellt vikten av förebyggande insatser.

Därför var det märkligt att i Ystads Allehanda fredag 7 juni läsa att kommunalråd Kristina Bendz vill tillåta alkoholförtäring på offentlig plats. Hon vill alltså, stick i stäv med vad som sägs i det nyligen antagna folkhälsoprogrammet, öka tillgängligheten till alkohol och minska tillgången till alkoholfria mötesplatser.

Det är tyvärr inte enda exemplet på när politiker i Ystad agerat stick i stäv med alkoholpolitiska målsättningar. Ett annat aktuellt exempel är frågan om alkoholservering på arenan där flera politiker gått ut och krävt att det ska tillåtas.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Om kommunen inte ens kan upprätthålla de begränsningar av tillgängligheten till alkohol som redan finns hur ska då målet om minskad tillgänglighet bli verklighet?

Som de flesta vet har alkoholkonsumtion en baksida. Denna baksida, tiill exempel medicinska skador, våld, stök och beroende, påverkas av tillgängligheten till alkohol.

Kristina Bendz menar att ett alkoholförbud på offentlig plats kan vara svårt att upprätthålla i vissa fall, men att ha förebyggande regler är garanterat bättre än att polisen behöver hantera fler fall av fylleri och våld.

Jag hoppas därför att Ystads politiker fortfarande står bakom målen i det folkhälsopolitiska program de antog för bara två månader sedan.

Att säga nej till alkoholförtäring på offentlig plats och alkoholservering på arenan är en bra början!

Niklas Christerson