1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Återöppna Gulal-läger för studiebesök

I en insändare i YA 14 september påstår vänsterpartister i Ystad att borgerligheten är historielös! Men det är ju ni själva som genom ert förnekande av fakta är historielösa.
Vänstern har rötterna i kommunismen och är inget demokratiskt parti, anser Sten Bjerketun.
Foto: Pavel Golovkin

Ni skriver att ni ”tydligt tagit avstånd från de förfärliga saker som hände under kommunistiska regimer i till exempel Sovjet och Kina”. Sedan smattrar ni fram det ni kallar ”gömda illdåd”, som borgerliga system skulle genomfört.

Tyvärr har ni inte insett skillnaden mellan kommunismen, som mördar miljontals människor genom förföljelser av oliktänkande och i dödsläger, och de politiska system som arbetar för att människor ska få det bättre (även kommunister).

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Menar ni, att genom att byta namn på partiet, så har ”vänsterpartiet tydligt tagit avstånd” från sin brutala historia? I så fall är ni verkligen snett ute.

1989 inträffade tre stora händelser i världen. Alla tre var riktade mot kommunismen. Polen skakade av sig kommunismens ok och höll de första fria valen, kommunistiska regimen i Kina körde ihjäl demonstrerande ungdomar på Himmelska fridens torg i Peking och skammens mur revs i Berlin, med resultat att östtyskar kunde få komma ut i friheten.

Partiet insåg att man måste försöka tvätta bort dessa obehagliga episoder från sitt namn. Bästa/lättaste sättet verkade vara att byta namn.

Ordet ”kommunister” ansåg vara alldeles för komprometterande och borde strykas ur namnet ”Vänsterpartiet kommunisterna”. 1990 beslöts ändringen.

Därefter heter samma parti Vänsterpartiet och är fortfarande odemokratiskt. Tyvärr försvann inte den kommunistiska ideologin.

Jag tycker att man ska arbeta för att myndigheter i kommunistländer öppnar olika Gulagläger och andra läger och bjuder in skolungdomar och även vuxna att besöka. Lika väl som man kan besöka läger från nazismens tid. Först då får alla veta vad kommunismen stått/står för.

Har man ”rent mjöl i påsen” så kan det väl inte vara omöjligt?

Kerstin Cedergren

Vitemölle