1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: En förbannelse tycks vila över Ebbas hus

För snart ett år sedan föreslog jag i samhällsbyggnadsnämnden att Ystads kommun skulle sälja Ebbas hus och istället köpa in Sjöräddningssällskapets byggnad nere i Kåseberga hamn – för att där skapa det besökscentrum vi har för ögonen. Ett förslag som jag plankade rakt av från min käre vän Göran Göransson (KD).
Ebbas hus måste styckas av från marken runtomkring som i dag ingår i samma fastighet innan den kan säljas.
Foto: Cecilia Billgren

Jag borde kanske därför vara nöjd nu när samhällsbyggnadsnämnden bestämt sig för att sälja Ebbas hus. (Se artikeln i YA onsdag 13 februari).

Men Sjöräddningssällskapets byggnad har hunnit säljas – och dessutom gnager ärendet. När kostnaden för renoveringen av Ebbas hus presenterades – 17 miljoner kronor – så försattes nämnden i ett chocktillstånd.

Här skulle dåvarande styret satt ner foten och avkrävt ansvarig tjänsteman ett korrekt beslutsunderlag.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Renoveringen hade inte behövt kosta mer än 3 miljoner kronor. Istället valde man att försöka "förhandla ner" kostnaden - vilket bara ytterligare låste läget. För 3 miljoner hade samtliga politiska partier tryckt grönt och Ebbas hus hade stått färdigt våren 2020 – som besökscentrum Ale stenar.

Allt detta sagt så var det kanske ändå bäst som skedde. Sanningen är nämligen den att varken Ebbas hus eller Sjöräddningssällskapets byggnad har den ideala placeringen för ett besökscentrum Ales stenar.

Den finner man istället vid stora parkeringen. Som för övrigt, och oavsett hur det blir med besökscentrumet – måste få förbli avgiftsbefriad och asfaltsfri.

Mycket av charmen med hamnen i Kåseberga försvann då asfalt och P-avgift gjorde sitt intrång.

Carl Bengtsson

Rygla