1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Landsbygden lämnas i sticket

När jag propagerar för att Ystads kommun ska upprätta lokaler för servicefaciliteter såsom exempelvis dagligvarubutiker och matställe ute på landsbygden – där sedan näringsidkare (i egen regi) får sköta verksamheterna, så får jag höra att kommunallagen inte tillåter detta.
Sövestad skylt norra infarten

Men man ska veta att kommunallagen bara är riktlinjer med ganska så fria tolkningsmöjligheter.

Där dessutom särskilda skäl kan åberopas. I det här fallet samhällsnyttan och turismen.

Att verksamheter redan nu bedrivs enligt upplägget är också värt att notera. Saltsjöbaden, bowlinghallen och gamla rådhuset (Store Thor) är exempel på detta.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Det som låter sig göras i staden måste ju i rättvisans och rimlighetens namn också kunna gå att gör ute på landsbygden. Vi är rentav skyldiga byarna detta (och lite till) eftersom felaktiga beslut längre tillbaka i tiden starkt bidragit till att det nu ser ut som det gör.

Med mycket små medel hade vi kunna göra underverk – till exempel genom att iordningställa det gamla postahuset i Sövestad – men tyvärr saknas intresse.

Vi har ju "Fokus på byarna", påminner trötta politiker mig om. Ett helt misslyckat projekt, får jag väl då påminna er om.

Låt mig också påkalla er uppmärksamhet på att ointresse, ovilja och direkt motvilja inför viktiga sakfrågor bara ytterligare spär på politikerföraktet.

Många verka också tro att landsbygdens problem ligger "ute i rapsfältet". Ej heller handlar det om bredband eller inte bredband.

Problemet ligger enkom i avsaknaden av servicefaciliteter och den sociala fattigdomen som detta för med sig.

Centrum i våra byar är så till den grad tysta och trista att klockan nästan stannar. Med turismen i särskild åtanke – närturismen framför allt och allrahelst – så är det där insatserna måste riktas.

En by är också en stad – fastän lite mindre. Samma behov och samma uppgifter.

Carl Bengtsson

Rygla