1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: När samarbetsord har tappat sin betydelse

Matts Johnsson (L) skriver i en debattartikel (YA 30 november) att undertecknad inte ska skylla min avgång på liberalerna och deras ställningstagande. Jag har stor respekt för Matts Johnsson och hans kunskaper, men när det gäller hur man hanterar ord, som samverkan och samarbete, måste man vara noggrann.
Kent Mårtensson (S) lämnar posten som kommunalråd vid årsskiftet.
Foto: Mark Hanlon

Socialdemokraterna träffade liberalerna efter valet för att diskutera möjligheter för att samverka och bilda en majoritet.

I detta sammanhang var liberalerna väldigt tydliga med att man hade satt tydliga gränser för vem man kunde samverka med framöver. Det fanns en tydlig gräns såväl mot yttersta högern i form av Sverigedemokraterna, och mot vänster i form av Vänsterpartiet.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Liberalerna avböjde samverkan med socialdemokraterna med hänvisning till att man föredrog ett allianssamarbete.

På det nationella planet har Liberalerna haft en extremt tydlig inställning, ingen samverkan med sverigedemokraterna överhuvudtaget. Man vill inte bli beroende av SD. Liberalerna sa till och med nej till en moderat statsminister med hänvisning till att man inte vill bli beroende av SD.

I Malmö har Liberalerna haft samma inställning, ingen samverkan med Sverigedemokraterna. Här har man nu ingått ett samarbete med socialdemokraterna och tagit en gemensam budget som blickar framåt.

I Ystad däremot kommer inte Liberalerna till samma slutsats som i resten av landet. Här väljer man nu att samverka med Sverigedemokraterna.

Urban Fasth, ordförande för Liberalerna i Ystad, säger i en TV-intervju att man samverkar med SD för att få mer borgerlig politik. Tror Liberalerna att SD är så naiva att de inte vill ha något tillbaka som tack för stödet? I så fall kommer Liberalerna förr eller senare att råka ut för rejäl kalldusch.

Jag vill avslutningsvis vända mig till Matts Johnsson som är en klok person.

Prata med dina partikamrater och be dom avstå från samverkan med Sverigedemokraterna precis som man gjort nationellt och till exempel i Malmö.

För hur ni än försöker krångla er ur detta, kommer ni att bli beroende av SD i varje fråga.

Är Liberalerna och era väljare i Ystad verkligen beredda att ta detta steg när det faktiskt finns andra alternativ?

Kent Mårtensson

Socialdemokraterna