1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Skånsk sjukvård från sämst till åttonde plats i Sverige

Göran Göransson (KD) fortsätter att kritisera det tidigare rödgröna styret i Region Skåne, samtidigt som han slår ett slag för att sjukvården ska förstatligas. (YA i torsdags, 14 mars)
Foto: Tom Wall

Men när man diskuterar sjukvård måste man kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

Exempelvis att man kan konstatera att väldigt mycket i den skånska sjukvården fungerar väl och samtidigt påpeka att det finns brister. Inte minst gäller bristerna de långa köerna till vissa operationer och åtgärder.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Det är också viktigt att hålla sig till fakta. Det är faktiskt så att kvaliteten på skånsk sjukvård förbättrades under den förra mandatperioden när de rödgröna styrde Region Skåne. Det visar Socialstyrelsens Öppna jämförelser och de granskningar som SKL, Sveriges kommuner och landsting, har gjort. Det är ovedersägligt.

Den skånska sjukvården rankades som sämst i landet 2013. Under vår mandatperiod steg den till att rankas som åttonde i landet och vad gäller medicinsk kvalitet är den skånska sjukvården bland de allra bästa i landet.

Vad gäller tillgängligheten så låg under vår mandatperiod den skånska sjukvården över eller på riksgenomsnittet för tre av de fyra områden som mäts. Men det var vi inte nöjda med.

Vi byggde ut cancervården där låg tillgänglighet inte ska få förekomma. Vi byggde ut utbildningsmöjligheterna för sjuksköterskor och för läkare som vill specialisera sig till allmänspecialister.

Det gjorde vi då den främsta orsaken till operationsköerna är bristen på specialistutbildade sjuksköterskor och bristen på allmänspecialistläkare är huvudorsaken till problemen med tillgängligheten på vårdcentralerna

Det nya styret fortsätter med vår satsning på allmänspecialistläkare. Det är bra. Men de bygger inte ut specialistutbildningsmöjligheterna för sjuksköterskor. Det är mycket oroande.

Dessutom gör styret andra mycket förvånande prioriteringar. En av de mer svårsmälta är att de tagit 30 miljoner kronor av pengar som är vikta för cancersjukvård och satsat på annat - oklart vad. Det gör alliansstyret samtidigt som bara knappt hälften av kvinnorna som lider av bröstcancer får operation inom rimlig tid.

Det finns alltså väldigt mycket som en kristdemokrat i Skåne skulle ha kunnat reagera och agera på för att dennes allianskollegor skulle prioritera vettigare.

Istället upprätthåller han sig kring frågan om huvudmannaskapet för sjukvården, där kristdemokraterna ju är ensamma om att driva frågan om förstatligande av sjukvården. De övriga allianspartierna stödjer inte förslaget och själv har jag inte sett några övertygande argument för att förstatligande skulle lösa några problem inom sjukvården.

Cecilia Magnusson-Svärd

2:e vice ordförande

Sjukhusstyrelsen Ystad