1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Vi behöver inte fler klimatförnekare i EU-parlamentet

Den globala uppvärmningen är en av våra ödesfrågor och det är mycket bråttom att vända utvecklingen. FN:s klimatpanels rapporter visar att åtgärderna måste öka avsevärt om vi ska nå Parisavtalets målsättning att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
Snabbtåg bör förbinda Europas olika delar och det bör bli betydligt enklare att boka längre resor med byten.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Men för att vi ska lyckas med detta måste vi jobba tillsammans i Tomelilla, Sverige, i EU och internationellt via FN.

Vår första kamp bli därför att motverka de extrema krafterna och partierna som vinner mark i EU.

Alla vi goda partier som tror på mångfald och demokrati måste arbeta tillsammans mot högerextremism och religiös fundamentalism. Vi behöver inga klimatförnekare eller företrädare som inte tror på forskning eller vill inskränka journalisters rättigheter.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Vi alla goda krafter måste prata med våra väljare, arbetskamrater, medborgare, vänner och övertyga dom att fred, frihet och demokrati är viktigt för att vi ska kunna föra en offensiv klimat politik inom EU. Rösta inte på Sverigedemokraterna och andra klimatförnekare. Rösta på de partier som vill väl eller ännu hellre Rösta rött i EU valet den 26 maj!

Socialdemokraterna har varit starkt pådrivande i Europaparlamentets arbete med att stärka EU:s målnivåer till 2030 för att EU senast till år 2050 kan bli helt utsläppsneutrala.

Socialdemokraterna vill också att vi inom EU stärker lagstiftningen för att garantera en giftfri miljö och ett fullgott skydd för människors hälsa.

EU:s energipolitik bör utformas utifrån ett helhetsperspektiv där enskildas länders särart tas tillvara för att nå så långt under två grader som möjligt.

Satsa mer på att utveckla järnvägen i Sverige och EU för att klara klimatomställningen och skapa sysselsättning. System och lagar ska göra det lättare att åka tåg i Sverige och Europa.

EU måste ta ledartröjan i det internationella klimatarbetet. De fordrar gemensamma lösningar och samarbete i Tomelilla, Sverige och på europeisk och global nivå.

Till sist - EU har betydelse även i Tomelilla. Flertalet projekt finns i Tomelilla och vårt närområde.

Utan samarbete inom EU hade inte hamnutbyggnaden i Ystad blivit verklighet.

Tomelilla kommun har under flera år varit med i EU projektet 100 procent fossilfria kommuner med lyckat resultat. Ungdomar och politiker har under flera år samverkat med våra grannar runt Östersjön i 4 hörn. Projektet Ung sluss satte focus på unga arbetslösa.

Detta är bara ett axplock vad vi kan göra tillsamman inom ramen för EU.

EU har betydelse även i Tomelilla och på Österlen rösta rött 26 maj!

Per Skoog

Valledare för EU-valet, Socialdemokraterna i Tomelilla