1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jenny Piper: En symbol som sprider ljus är något som alla kan ta till sig

Idag är det luciadagen och vi firar ljusets återkomst i en av de vackraste högtiderna på hela året. Luciafirandet verkar dock bli allt mer ifrågasatt och häromdagen kunde man läsa att hela 15 skånska kommuner lägger ned det officiella luciafirande – däribland Ystad, Trelleborg och Hörby.
Foto: Johan Nilsson/TT

Anledningarna känns mest som undanflykter där man skyller på att det finns för lite intresse och man menar dessutom att tävlingsmomentet som till viss del påminner om en skönhetstävling inte passar sig i dagens samhälle.

Lucia handlar om att sprida ljus och värme till de som behöver det mest - ett mycket uppskattat inslag i tillvaron inte minst hos våra äldre och sjuka. Att kommunen väljer att inte ha något luciafirande år efter år på grund av bristande intresse känns inte acceptabelt.

Det finns många sätt att förnya sig på för att nå ut till nya målgrupper – låt både tjejer och killar deltaga genom att kalla det Årets lucia respektive Årets stjärngosse samt sätt ingen åldersgräns.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Dessutom behöver man inte ha bilder på kandidaterna utan bara ljudklipp där de får presentera sig själva och sjunga lite – på så vis undviker man att röstningsmomentet handlar om att rösta efter utseende.

Det här var bara några förslag, men visst går det att locka nytt intresse i ett officiellt luciafirande bara man vill och jag hoppas att kommunen kan tänka om till nästa år. Luciafirandet är en tradition som är värd att bevara och föra vidare till nya generationer.

Även om många kommuner inte har för avsikt att bevara luciatraditionen så är det för väl att flera skolor fortfarande ser värdet i detta – något som även uppskattas av barnen.

Jag pratade häromdagen med en förälder och frågade om denne skulle gå på skolans luciafirande och fick ett bejakande svar eftersom ”det kanske är det sista luciafirandet som vi får se innan det tas bort helt”.

Tyvärr ligger det mycket i det resonemanget och traditionella julavslutningar i kyrkan är redan ett minne blott.

Jag hoppas att vi med gemensamma krafter kan se till att vi åter får en officiell lucia i kommunens regi i fortsättningen, som kan sprida ljus och glädje i det skånska vintermörkret. Den här passningen är till kommunpolitikerna i Ystad – tar ni emot?

Jenny Piper