1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kent Mårtensson: Moderaterna ville bli överkörda i hamnfrågan

När Kristina Bendz (M) beskriver (YA 7 juni ”Många konstiga beslut av Socialdemokraterna”) hur en budget är uppbyggd, tar hon som utgångspunkt att statsbidrag till kommunen är en negativ post i budgeten. Trots detta har Bendz och hennes anhängare själva i varje budget räknat med statsbidrag som en positiv post.
Gamla rådhuset, skådeplats för Ystads kommunfullmäktige

Det hör också till saken att deras budgetförslag vid ett antal tillfällen haft en högre nivå än Socialdemokraternas och Centerns förslag. Dessutom har man tagit gjort höga uttag från de kommunala bolagen.

När det gäller budgeten så består den till största delen av skattemedel och statsbidrag. Det är därför märkligt att Bendz beskriver statsbidragen som ett underskott.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Bendz påstår att S+C-budgeten är orsak till budgetunderskottet 2019. Hon borde istället anklaga sitt eget parti, för i den M+KD budget som med stöd av SD fick majoritet i riksdagen, valde dessa partier att prioritera skattesänkningar till rika, och minskade istället på de statsbidrag till kommunerna som kunde använts till välfärden.

Detta får nu till följd att många kommuner kämpar med stora underskott, bland annat Ystad.

Inför 2020 planerar det nuvarande minoritetsstyret för stora besparingsåtgärder. Det ena mer fantasifullt än det andra.

Ett av förslagen är att ta bort de fria resorna för personer över 75 år, en reform som gjort det möjligt för pensionärer att åka fritt på tåg och bussar inom kommunen. Samt att utöka sitt sociala nätverk, bryta isolering och öka den allmänna folkhälsan.

Detta genomförde S+C, efter att de borgerliga under flera års tid bara skjutet på beslutet.

Förskolor ska läggas ner, vilket naturligtvis försämrar verksamheten samtidigt som barngrupperna ökar.

Ett av de mer fantasifulla förslagen är att fontänerna under nästa år ska vara utan vatten!

Nästa fråga är hur moderaterna tänker hantera äldreomsorgen, när man nu tydligen tänker minska på personalen. Här vet vi att behoven ökar framöver och allt fler äldre har allt större behov av hjälp.

När det gäller hamnfrågan går det inte att låta bli att kommentera hur det gick till under mandatperioden 2014–2018 när S+C styrde kommunen. Hur den dåvarande oppositionen hanterade ett EU-bidrag på 250 miljoner.

Under flera års tid innan beslutet var moderaternas uppfattning att hanteringen tog för lång tid. Man drev igenom köpet av Lantmännens anläggning. Man ställde frågor och skrev motioner till fullmäktige, om att en projektledare skulle anställas.

Men 14 dagar innan valet i höstas hände något som ändrade spelplanen. Nu var det plötsligt inte bråttom längre, nu skulle hamnen få självdö. De stora planerna på en hamnstad kastades bildligt talat i havet!

Undertecknad kan också berätta att jag, av både Plantin och Bendz uppmanades, att köra över moderaterna i hamnfrågan. Så var det med den valfrågan.

Kent Mårtensson (s)

Ystad