Liberala kvinnor: Stängda skolor kräver insatser för utsatta barn

De senaste veckorna har röster krävt att skolorna ska stängas som ett medel i att förhindra spridning av Covid-19 trots att expertis pekar på effekten i en sådan åtgärd är begränsad.
Foto: Erik Nylander/TT

Som liberaler vet vi att en bra skolgång är den enskilt viktigaste åtgärden för att ge alla barn en chans till ett gott liv. Förutom att det är där vi samlar kunskaper och färdigheter för livet vet vi också att skolan för många barn är ett skydd och en trygg plats i en kaotisk värld.

Redan nu, trots att vi inte stängt ner grundskola och förskola, ser vi att barnens otrygghet ökar. Vi vet att i tider av oro och osäkerhet ökar våld i nära relationer med förödande konsekvenser för kvinnor och barn.

Corona är en stor prövning för vårt samhälle, på många plan. Kvinnojourerna och Bris har larmat om att utsattheten ökar för kvinnor och barn som lever med förövare när möjligheterna att lämna hemmet begränsas.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Eftersom vi aldrig tidigare befunnit oss i ett liknande läge är forskningen på området näst intill obefintligt och det finns inga konkreta strategier för att hantera situationen. Att inte ha en arbetsplats att gå till kan vara skillnaden mellan liv och död.

I de allra flesta hem kommer det att fungera bra men för barn som redan idag lever i otrygghet med missbruk och våld är det katastrofalt att skolan stänger. I skolan finns vuxna som kan bemöta barnen, där äts minst ett lagat mål mat varje dag och där får barnen ställa frågor och få lugnande svar.

Om vi hamnar i en situation där vi tvingas stänga ner skolor måste kommunerna möta upp med praktiska åtgärder. Samarbete mellan skola och socialtjänst måste stärkas, anmälningsplikten gäller även om barnen inte fysiskt är i skolan.

Vi måste möjliggöra för de barn som har särskilda behov av pedagogisk eller social art att befinna sig i skollokalerna några timmar varje dag.

Det är av yttersta vikt att fotbollsföreningen, scouterna och andra mötesplatser kan hålla igång sin verksamhet det ger trygghet och det ger sammanhang

Men även vi, du och jag, måste vara extra vaksamma och ge en utsträckt hand till grannbarnen, ringa en gång extra till släktingarna som vi vet har det tufft i sin relation och vara extra vaksamma på de utsatta barnen

Barnens trygghet är politikens skyldighet.

Susanne Bäckman

Ordförande Liberala kvinnor, Skåne

Camilla Mårtensen

Ordförande utbildningsnämnden Kävlinge

Läs mer

Skurup

Akut brist likvida medel: Kommunen tvingas låna 50 miljoner

Skurups kommun behöver ett akut tillskott på likvida medel. Efter ett snabbt beslut vid tisdagens kommunstyrelsemöte lånar kommunen nu 50 miljoner kronor för att bland annat säkerställa löneutbetalningar till alla anställa.

Ledare

Tydlighet är inte diktatur

Vårdpersonal är orolig över tillgången på rätt skyddsutrustning och att rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är otillräckliga. Det är ett exempel på att mer tydlighet behövs i coronakrisen.

Första april

Skämten uteblir när corona tar över nyhetsflödet

Forskaren: Intresset för aprilskämt 2020 kommer att bli historiskt lågt

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misstänkt rattfylla i centrala Kristianstad, detonation i Malmö, tusentals människor på flykt i Moçambique.

Kultur

Baek Heena får årets Almapris

Årets Almapris om fem miljoner kronor går till den sydkoreanska barnboksillustratören Baek Heena.

Åklagaren om utredningen

Blodstänk och dna-spår – här är bevisen mot gårdsrånarna

Den tredje personen har kunnat bindas vid fler rån.