Annons
Insändare

Miljöpartiet: Lyssna på anhöriga, medarbetare och experter.

Vad vill Miljöpartiet? undrar den styrande Alliansen i sitt svar på vår insändare om varför vi säger nej till ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vårt korta svar: vi vill att styret i Region Skåne lyssnar på alla de medarbetare, experter och representanter för patienter och anhöriga som varnar för ett vårdval
Skåne • Publicerad 20 februari 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En skylt visar vägen till akutmottagningen för psykiatri på Skånes Universitetssjukhus i Malmö ( SUS Malmö ).
En skylt visar vägen till akutmottagningen för psykiatri på Skånes Universitetssjukhus i Malmö ( SUS Malmö ).Foto: Johan Nilsson/TT

Vi vill att barn- och ungdomspsykiatrin slipper ideologiska experiment som riskerar att drabba svårt sjuka barn. Och vi vill se tydliga satsningar och mer resurser till de verksamheter som redan finns.

När upprörda medarbetare inom barn- och ungdomspsykiatrin hör av sig till oss sjukvårdspolitiker måste vi lyssna. När patienter och föräldrar oroar sig för ett vårdval måste vi ta det till oss. Då kan man inte som M, C, L och KD bara sopa kritiken under mattan och låtsas som ingenting.

Annons

Region Skåne har genomfört en gedigen utredning om vårdval inom psykiatrin. Den är tydlig med att det inte är lämpligt att införa ett vårdval.

Nackdelarna och riskerna är många, men två saker sticker särskilt ut. Dels att det är de svårast sjuka och mest utsatta barnen som riskerar att få sämre tillgång till vård, dels att ett vårdval riskerar att koncentrera mottagningarna till västra Skåne. Det skulle slå hårt mot Ystad, Tomelilla, Simrishamn och Sjöbo.

Men detta väljer Alliansen att inte ens svara på i sin replik. Vi kan bara undra varför.

Istället försöker Alliansstyret ge sken av att vi i MP sviker de barn som står i kö. Men då glömmer Alliansen att vi är långt ifrån ensamma i vår kritik. Menar M, C, L och KD på allvar att också alla andra som varit kritiska – från medarbetare på BUP till representanter för barn och föräldrar – sviker patienterna? Vi har svårt att tro det.

Sedan vi skrev vår insändare har förslaget om ett vårdval röstats ner i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det betyder att det inte kommer att bli av.

Vi hoppas att det kan bli startskottet på en bredare diskussion om hur köerna kan kortas. Miljöpartiet har just lagt ett konkret förslag om att de extrapengar som regeringen betalar ut till regionerna för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin faktiskt också ska gå till BUP. Det kan låta som en självklarhet, men trots att Region Skåne förra året tilldelades över 50 miljoner kronor till just detta valde Alliansen att inte betala ut dem som extramedel till BUP.

Vi är övertygade om att det är en bättre lösning än Alliansens politik med privatiseringar och höga effektiviseringskrav, sparkrav och urholkade anslag inom den offentliga psykiatrin.

MÄTTA IVARSSON (MP)

gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden

FREDRIK HANELL (MP)

ledamot i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons