1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Moderaterna: Vi vill samarbeta för skolornas bästa

Svar på insändaren “Oro och förtvivlan över Alliansens sparförslag” i YA den 4 september.
Sankt Olofs skola är åter hotad, enligt sparförslaget från alliansen i Simrishamns kommun. Moderaterna påpekar att Christer Granqvist tar olika beslut beroende på om han har ansvaret eller inte.
Foto: Emma Lawesson

I en insändare luftar oppositionen sin oro över Alliansens sparförslag inom barn och utbildningsnämnden. Det finns absolut fog för oro. Kommunernas ekonomi ser inte ut att bli bättre om man uttrycker det milt. Det kommer att bli tuffa år framöver.

Det minus som nu uppstått är en konsekvens av att tidigare Socialdemokratisk majoritet fattade beslut som saknat finansiering. En utgiftsfest på kredit. Notan, cirka 12 miljoner, tär på basverksamheten många år framöver. Socialdemokraterna är stolta över orsaken men står inte för konsekvenserna.

Vi slog tidigt larm till revisionen då vi insåg att något var tokigt. Ett granskningsarbete pågår och rapporten blir klart i slutet av september.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Det finns ett par exempel på hur oppositionen arbetat som kan vara viktigt för invånare att känna till.

27 februari 2018 reserverade Christer Grankvist, dåvarande ordföranden för barn- och utbildningsnämnden, sig för beslutet att utöka Sankt Olof:s skola med en fyra. Han ville helt enkelt inte det.

29 januari 2019 röstade samme Grankvist för en utökning av en femma i Sankt Olof.

Vid första tillfället var Grankvist ansvarig för budgeten och vid andra tillfället var han inte ansvarig för budgeten. Inget har förändrats på vägen. Varken de pedagogiska, ekonomiska, och heller inte de rent faktiska faktorerna som han hänvisar till i reservationen.

När det gäller Campus så fick vi politiker veta på ett möte 18 december 2018 att satsningen på verksamheten skulle vara ett ”nollsummespel”.

Det skulle redan finnas samarbetsavtal med universitet, kurser skulle startas, SFI:n skulle hämtas hem från Ystad och vara i egen regi. Den här verksamheten skulle alltså inte kosta något extra.

Det här höll Grankvist med om i mötet med revisionen i förra veckan. Verkligheten har visat sig vara en annan.

Barnen är absolut vår framtid. Alla kommunens barn ska ha en likvärdig skola. Det har vi inte idag. Därför vill vi göra en skolplan där vi kartlägger alla skolor.

Skolplanen kommer gå hela vägen till kommunfullmäktige och det finns bara en anledning till det.

Om vi vill ha alla skolor som finns idag i kommunen måste bun få en större budget. Vi behöver en långsiktig plan så att föräldrar, barn och personal vet vad som gäller.

Det skulle varit önskvärt om alla politiska partier kunde se detta som en gemensam aktivitet. Vi samarbetar gärna för barnens bästa. Långsiktigt.

Vi kan kanske använda vår energi till att hitta gemensamma vägar? Alliansen är redo för det. Vi tror att invånarna vill se förändring framför insändare.

För Moderaterna i bun genom

Jaennine Olesen

1:e vice ordförande bun

Jeanette Ovesson

Kommunstyrelsens ordförande