1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Simrishamn: Oro och förtvivlan över alliansens sparförslag

Inför budgetåret 2019 hade såväl förvaltningen som barn- och utbildningsnämnden påtalat behov av en utökad budget med 12 miljoner. Men den nya majoritet, Alliansen, som tillträdde efter valet tilldelade med hjälp av Sverigedemokraterna Bun endast 4,3 miljoner. En summa som bara motsvarade det behov som fanns utifrån ökat antal barn i förskolan.
Sankt Olofs skola är åter hotad, enligt sparförslaget från alliansen i Simrishamns kommun.
Foto: Emma Lawesson

Buns budget är underfinansierad och man anvisade inte heller en krona till Campus Österlen.

Nu uppvisar bun ett underskott på 12,3 miljoner. En summa som Alliansen är fast besluten att spara sig ur och därmed både skära ner och ta bort hela verksamheter.

Oppositionen yrkade att bun skulle göra en framställan till fullmäktige om ett tilläggsanslag på 6 miljoner. Detta då läget för våra barn/ungdomar blir katastrofalt om verksamheter för hela 12,3 miljoner ska bort.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Men tyvärr avslogs vårt yrkande med ordförande Malin Henrikssons (L) utslagsröst. Vi har skriftligen reserverat oss mot beslutet

Som politiker måste man ta sitt ansvar. Barnen är vår framtid och att i denna omfattning spara på dem kommer att stå oss dyrt på många sätt i framtiden. Nu har Alliansen med passivt stöd från Sverigedemokraterna bland annat beslutat att 2 miljoner ska bort vad gäller resurserna till barn i behov av särskilt stöd

Kulturpedagogiska enhetens så utmärkta arbete på alla plan och som satt Simrishamn på kartan såväl nationellt som internationell ska minskas med hela 20 procent.

Anställnings- och vikariestopp införs och förskolan i Hammenhög läggs ned. Detta utan förvarning och dessutom i ett läge då det råder kö till förskolan och kommunen redan har stora barngrupper och överinskrivningar

Ny grundskoleutredning ska ske och ordförande Malin Henriksson (L) har i YA redan talat om vad utredningen ska komma fram till. Åter är det Sankt Olof som ska monteras ned och Alliansen röstade igenom åtgärden med hjälp av självaste Martin Nkoubou (C). Han hade kunnat avgöra hela ärendet.

Någon risk- och konsekvensanalys av besparingspaketet har inte gjorts och ej heller någon barnkonsekvensanalys. Analyser som alltid måste göras. Men inte heller detta bryr sig majoriteten om i sin desperation att skära och lägga ned

Vi delar till fullo den oro och förtvivlan som dagligen kommer till uttryck ifrån alla håll.

Uppenbarligen står Alliansen enade och Sverigedemokraterna gav dem sitt passiva stöd genom att avstå ifrån att delta i beslutet. Mycket fegt. Dessutom uttalar Assarsson (SD) sedan i YA att han tycker att mycket i Alliansens förslag är bra.

Christer Grankvist (S)

Pia Ingvarsson (S)

Gun Lidman Nilsson (F!)

Inga-Lill Cedergren (ÖP)

Ingemar Hansson (V)