1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sten Bjerketun: Stängd kiosk signalerar ort i förfall

På bästa affärsläge i Tomelilla centrum, på Torget, har sedan många år en vacker korvkiosk serverat både korv och glass.
Kiosken på torget i Tomelilla är stängd. Det anser Sten Bjerketun signalerar en ort i förfall
Foto: Henrik Ekblom Ystén

2018 bytte kioskverksamheten arrendator. Kommunens fastighetsbolag Österlenhem, som administrerar kiosken, skrev ett arrendekontrakt med en redan etablerad verksamhet och skapade därigenom en enda aktör för kioskverksamhet.

Naturligtvis stängde sedan den etablerade kioskinnehavaren kiosken på Torget, under lång tid.

Under 2019 har kiosken varit igång några månader under sommarhalvåret, men är nu åter stängd för säsongen. Det känns som att arrendeinnehavaren enbart har arrendet av torgkiosken för att hindra en konkurrenssituation.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Att ett kommunalt bolag skriver kontrakt med aktörer på ett sådant sätt att man omöjliggör konkurrens känns inte rätt.

Det är dags för Österlenhem att lägga papperen på bordet. Till exempel, betalar arrendatorn hyra även under vinterhalvåret? Fanns det under upphandlingen inga andra intressenter?

Jag tror att det till exempel finns någon nysvensk som gärna tar sig an uppgiften att förse oss tomelillingar med korv och glass.

En stängd kiosk på bästa affärsläge signalerar en ort i förfall, men i kommunhuset finns en brist på både fantasi och visioner. Se bara på Välabadet.

En upprustning av bad, camping och bangolfbanan skulle ge både glädje och skatteintäkter, men politikerna ser alltid bara kostnader i allt vad man tar sig för. Låt det privata näringslivet hoppa in som aktör, då kommer inte badet att vara stängt när solen skiner.

Sten Bjerketun

Tomelilla