Thomas Hansson (MP): Snart har vi en modern och hållbar minerallagstiftning

Människor och miljö måste gå före rätten att exploatera det skånska landskapet. Nu kan vi, med Miljöpartiet i regeringen, vara ett steg närmare en modern och hållbar minerallagstiftning.
Karta ansökan om mineralletning, för webben

En framtida gruvbrytning i alunskiffret på Österlen och utanför Hörby skulle innebära stora risker. Vattendrag, grundvattnet och stora markområden riskerar att förgiftas av både tungmetaller och radioaktiva ämnen.

Det är hög tid att planerna på dagbrott för utvinning av vanadin på Österlen och utanför Hörby stoppas. Skulle det bli verklighet med gruvor skulle det ha en enorm påverkan på naturen och landskapet.

Därför säger vi äntligen. Nu, när regeringen tillsatt en utredning för att ”förutsättningslöst analysera hur regelverket för utvinning av metaller och mineraler från alunskiffer kan skärpas och lämna författningsförslag för detta". Utredningen ska vara klar 1 december i år.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Förespråkarna för gruvbrytningen på Österlen och utanför Hörby lyfter att alunskiffern ofta innehåller omställningsmineraler. Olika mineraler som kan vara viktiga för klimatomställningen.

Emellertid finns det en stor potential i att utvinna mineraler ur gruvavfall och elektronikavfall. Potential som inte riskerar att förgifta grundvattnet och förstöra natur och bördig jordbruksmark.

Nyligen fick batteritillverkaren Northvolt 159 miljoner kronor ur regeringens satsning Klimatklivet till en ny anläggning för återvinning av batterier från elbilar. Det blir den första anläggningen av sitt slag i Europa och minskar behovet av nya gruvor.

Ett annat exempel är att LKAB investerar i projekt för att utvinna omställningsmineraler ur gruvavfall.

Mineralnäringen har funnits mycket länge i Sverige, men nu måste vi blicka framåt.

Mineralnäringen måste byggas på en långsiktig hushållning med våra gemensamma mineraltillgångar. Hänsyn till miljön och människor ska väga tyngre än kortsiktiga exploateringsintressen.

Miljöpartiet kämpar för att ge människorna, naturen och vattnet en röst i mineralfrågorna. I flera frågor på området har vi på nationell nivå bockat av punkt efter punkt.

Vi har förbjudit uranutvinning. Vi har slagit fast att borrning efter olja och kol ska förbjudas. Vi har kämpat hårt för att skärpningen av brytning i alunskiffer skulle bli en del av Januariavtalet.

Från skånskt håll driver vi i Miljöpartiet på för att den efterlängtade skärpningen blir så skarp som möjligt.

Thomas Hansson

Talesperson för Miljöpartiet de gröna i Skåne i gruvfrågor

Läs mer

Ledare

Tydlighet är inte diktatur

Vårdpersonal är orolig över tillgången på rätt skyddsutrustning och att rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är otillräckliga. Det är ett exempel på att mer tydlighet behövs i coronakrisen.

Första april

Skämten uteblir när corona tar över nyhetsflödet

Forskaren: Intresset för aprilskämt 2020 kommer att bli historiskt lågt

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misstänkt rattfylla i centrala Kristianstad, detonation i Malmö, tusentals människor på flykt i Moçambique.

Coronavirus

Teatern tvingas tänka om i coronans tid – satsar på drive in-bio och linedance

Skillinge teater skjuter upp sommarens stora Hamletföreställning och en satsning på konserter.

Insändare

Åke Andrén Sandberg: Dags att ta fram hela förrådet av tålamod

Ur en global synvinkel är vi nu flera månader in i coronaepidemin, och i Sverige har vi nu flera veckors handfasta erfarenheter av att samhället i stort ställt om och i Stockholm att sjukvården pressats hårt.

Sjöbo

Skräpslänten som välkomnar i Sjöbo – år efter år

”Vi har en alldeles för vacker natur för att det ska få se ut så här.”