1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vänsterpartiet: Moderaternas besparingar slår mot de svagaste

Den 12 december skrev Ystads allehanda att Skurups skolor ska spara 16 miljoner under nästa år. Åsa Ekblad (M) meddelar att cirka 30 tjänster ska bort.
Slimminge by skola
Foto: Mark Hanlon

Resultatet kan bli att duktig personal flyr till andra arbetsgivare. Än värre är att likvärdigheten riskeras och att elever med särskilda behov kommer få betala priset.

Skolan är inte en verksamhet som kan utformas hur som helst. Skolan är en rättighet, och kommunen är skyldig att utforma den efter gällande lagar och läroplaner.

Därför kan skolans resurser inte bara anpassas efter hur mycket pengar politikerna för tillfället anser sig kunna lägga på den. Skolan ska också vara likvärdig och kompensatorisk, vilket betyder att alla elever ska få det stöd de behöver. Vad detta innebär i praktiken verkar inte Åsa Ekblad ha en aning om.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

På frågan om hur skolan ska spara pengar svarar Åsa Ekblad nämligen att "det finns ju elevhälsa och resurspersonal som vi har gott om".

I klarspråk betyder detta att man ska spara pengar på elever med särskilda behov. Att likvärdigheten inte är så viktigt, trots allt. Att man ska se mellan fingrarna med det kompensatoriska uppdraget.

För när man drar in på elevhälsan (till exempel specialpedagoger och speciallärare) och resurspersonal (elevassistenter och liknande) är det de svagaste eleverna man sparar in på.

Då kommer Albin med läs- och skrivsvårigheter misslyckas i svenska, eftersom ingen har tid att ge honom det stöd han behöver. Då kommer Lisa med ADHD missa undervisning och störa sina klasskamrater under lektionerna, för att det inte finns någon där som kan hjälpa henne att reglera sin koncentration. Då kommer Eda med lätt autism att bli underkänd på historieprovet, för att ingen hade tid att kontrollera så att hon inte missuppfattat frågorna.

För när man drar in på elevhälsa och resurspersonal drar man in på det kompensatoriska stöd som är de svaga elevernas rättighet och enda möjlighet till en likvärdig skolgång.

Att Moderaterna vill spara in på de svagaste är naturligtvis inte förvånande. Men det går inte komma ifrån tanken att Skurups skolor förtjänar bättre än det här!

Mårten Dahlrot

Vänsterpartiet i Skurup

Pär Moberg

Vänsterpartiet i Skurup och förälder till barn med NPF-diagnos