Annons

Birgit Nilsson hyllas på hemmaplan

Birgit Nilssons 100-årsdag firas stort i både Göteborg och Stockholm – men också på stjärnans hemmaplan. I augusti hålls en unik hyllningskonsert för en publik på 2 000 personer till La Nilssons ära. En av dem som är med och hyllar är operasångaren Christina Nilsson, från Ystad.
Jubileum • Publicerad 16 januari 2018
Operasångerskan Birgit Nilsson utanför sitt hem i Västra Karup.
Operasångerskan Birgit Nilsson utanför sitt hem i Västra Karup.Foto: Björn Larsson Ask/TT

Hela bygden sluter upp när Birgit Nilssons 100-årsdag ska firas i skånska Svenstad i sommar. Den 11 augusti ges en särskild hyllningskonsert i direkt anslutning till den världsberömda sopranens föräldrahem.

Initiativet till konserten kommer från Birgit Nilsson-museet i Svenstad utanför Båstad och konsertens konstnärlige ledare, Bengt Hall, har haft knappa tre månader på sig att samla ihop de medverkande.

Annons

– Först tänkte jag att det är omöjligt med så kort varsel. Men alla har tackat ja tack vare dragningskraften hos Birgit Nilsson, säger Hall.

Två scener ska byggas upp för konserten och framför dem blir det plats för en sittande publik på 2000 personer. Närmare 200 sångare och musiker medverkar under konserten som ackompanjeras av Helsingborgs symfoniorkester.

Malin Byström medverkar på hyllningskonserten i Svenstad den 11 augusti.
Malin Byström medverkar på hyllningskonserten i Svenstad den 11 augusti.Foto: Dan Hansson

Bland dem finns tidigare Birgit Nilsson-stipendiater som sopranerna Christina Nilsson, uppvuxen i Ystad, Malin Byström och Sofia Asplund, mezzosopranen Susanne Resmark, tenoren Joachim Bäckström och barytonen Karl-Magnus Fredriksson. Medverkar gör också den norska mezzosopranen Adrian Angelico samt ett hundratal medlemmar ur skånska kyrkokörer.

Biljetterna till hyllningskonserten släpps den 23 februari, och Bengt Hall tror att även den som är obekant med Birgit Nilsson kommer att uppskatta hyllningen.

– Det känns häftigt och euforiskt att det faktiskt blir av. En sådan här manifestation från hela bygden, med en stor hyllning i direkt anslutning till där hon växte upp, kommer aldrig att ske igen. Dessutom har konserten en väldigt tillgänglig profil, säger han. (TT)

Birgit Nilsson skulle ha fyllt 100 år i år. Här ses hon 1964.
Birgit Nilsson skulle ha fyllt 100 år i år. Här ses hon 1964.Foto: Gunnar Westerlind /TT

Sara Haldert/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons