Annons
Ledare

Intolerans i SSU är Löfvens problem

Ungdomsförbunden ska skola i demokrati. De ska inte vara en plats för vuxna att driva intolerans, skaffa sig makt och dra in pengar från skattebetalarna.
Publicerad 28 maj 2020 • Uppdaterad 29 maj 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Borde ha styrt upp.
Borde ha styrt upp.Foto: Maja Suslin/TT

Politiska ungdomsförbund finns till för att vara en slags demokratisk skola för unga samhällsintresserade medborgare. Ungefär så brukar deras existens motiveras. Därför får de också ekonomiskt stöd med skattemedel, pengar som tas från människor som när väckarklockan ringer på morgonen stiger upp för att gå till arbetet.

Tyvärr har ungdomsorganisationerna genom åren också speglat den sämre delen av politiken: den med vassa armbågar, revirstrider, ekonomiska tvivelaktigheter och rent fusk.

Annons

Till organisationer med inflytande och pengar dras också personer som inte bara är intresserade av att göra något gott för samhället. Personer som främst är där för att göra plats för sig, sin sak, och för egen vinnings skull. I ungdomsförbund, namnet till trots ofta i hög grad bestående av vuxna, ges denna möjlighet utan att någon egentligen har gett ett demokratiskt mandat till dem, några allmänna val har inte hållits.

I normalfallet är ungdomsförbunden omhuldade av moderpartierna, som plantskolor för politiker och ideologiska blåslampor. Men när det hettar till i mediegranskningar och ungdomsförbund och dess företrädare avslöjas med långa fingrar i syltburken brukar oberoendet framhållas.

Kvällspostens reporter Federico Moreno har den senast veckan följt upp vad som hänt i SSU Helsingborg. Det efter en tidigare granskning om SSU Skåne rörande bland annat homofobi och trakasserier mot medlemmar. Granskningen tvingade bort en tidigare ordförande, Ahmed Mansour. Men Mansour, också då S-ledamot i Helsingborgs fullmäktige och ordförande i lokala LO-facket Transport, ska enligt Kvällsposten ha fortsatt att efter det ha kontroll över SSU Helsingborg, bland annat i rollen som kassör. Enligt Kvällsposten ska revisorerna konstaterat att 90 000 kronor lagts på bland annat parkeringsböter, elektronik och mat. I revisionsberättelsen skrev revisorerna att årsboksbeslutet inte upprättats ”i enlighet med bokföringslagen”.

Pengarna är en sak. Men den intolerans och de värderingar som tycks ha följt med på köpet i SSU-striderna är ännu allvarligare. Kvällsposten skriver ”Åtminstone fem unga som gått med i SSU Helsingborg konverterade till islam och fick höra att bögar är äckliga och strider mot religionen.”

I SSU Skånes fall drog Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, 2019 in 60 000 kronor i bidrag på grund av odemokratiska störningar. Region Skåne följde efter det beslutet genom att dra in 250 000 kronor. (SVT 18/12 2018) (SR12/12 2018) I maj förra året inledde MUCF en ny granskning efter att det skanderats ”Krossa sionismen” i förstmajtåget i Malmö. (SVT 8/5 2019)

En stor acceptans och blindhet för intolerans inom SSU och socialdemokratin när den kommer från muslimskt håll är något som även forskare har pekat på. Klas Gustavsson, sociolog vid Lunds universitet sa 2018 till Kvällsposten: ”Det har funnits en större tolerans mot intoleransen när det handlat om religiösa grupper. Det kan säkert bero på att det tillkommer en religiös aspekt som socialdemokrater är ovana vid. Och sedan rädslan för att man själva ska framstå som främlingsfientliga.”

SSU centralt har inlett ytterligare en granskning efter de nya avslöjandena i SSU Helsingborg. ”Alla våra medlemmar ska kunna känna sig trygga i SSU och veta att våra förtroendevalda respekterar våra värderingar och riktlinjer”, säger SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam till Kvällsposten.

Det är förstås bra. Men det mest anmärkningsvärda är hur länge Socialdemokraterna och SSU har lånat ut sitt namn och låtit detta fortgå – hela tiden med skattebetalarna som finansiärer. Det är något som Socialdemokraterna som helhet måste ställas till svars för. Om det hade haft verklig betydelse hade det stora maktpartiet själva varit ledande i att hindra utvecklingen, nu har man bara sett på, i sämsta fall understött den. Den större frågan är vilka värderingar som har tillåtits söka skydd under mångfaldsparaplyet i Socialdemokraterna.

För övrigt finns det all anledning att fundera över om skattebetalarna över huvud taget ska finansiera religiösa och politiska organisationer som inte har något som helst mandat från valbåsen.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons