Annons
Ledare

Oppositionen ska inte vara tyst

Oppositionen har en viktig roll när det gäller att få till rätt åtgärder i Coronakrisen. Att vara tyst är lika fel som att skrika.
Publicerad 11 maj 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Ulf Kristersson (M) och  Ebba Busch (KD) ska våga agera politiskt även i coronakrisen.
Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) ska våga agera politiskt även i coronakrisen.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det har varit politiskt lamt när det kommer till debatt om Sveriges olika vägval i coronakrisen. De ekonomiska insatserna har diskuterats, men mest är det nivåerna snarare än åtgärderna i sig som har stått i fokus. Vad gäller smittspridningshanteringen har mycket litet lett till någon större debatt mellan partitopparna. Alla har betonat vikten av myndigheternas självständighet att politiken inte ska ställa sig emot tjänstemannaexpertisen.

Skönt tycker säkert många, i en kris gäller det att hålla ihop. Misstag kan utvärderas efteråt heter det. Och visst är det skönt att slippa det värsta pajkastandet. Men tystnaden har också ett pris. Det främsta är att brister inte uppmärksammas, att bättre lösningar inte lyfts fram, att alternativ inte ställs emot varandra. Tidigare missar längs tidslinjen, som att internationella institutioner och nationella myndigheter gravt underskattade coronavirusets spridningsförmåga, är för sent att åtgärda. Det ligger i facket för framtida utvärderingar.

Annons

Men allt från i dag och framåt kan påverkas av beslut nu. Därför är det bra och nödvändigt att exempelvis Ulf Kristersson trycker på i frågan om vikten av ökad provtagning för att hålla viktiga samhällsfunktioner i gång och underlätta en återstart av ekonomin. Olika former av tester kommer att få en avgörande betydelse för att Sverige och övriga världen ska återgå till något som liknar ett normaltillstånd. Antikroppstester kan visa om en person varit infekterad och därmed kan antas ha immunitet mot nya infektioner och inte vara smittbärare. Personer som har antikroppar kan också donera blodplasma så att andra med covid-19 genom transfusion kan få antikroppar. (BBC Science Focus) Sådana försök genomförs också i Sverige. Brittiska regeringen har beställt 3,5 miljoner antikroppstester, och enligt BBC Science Focus finns snart ett test som genom ett enkelt blodprov i fingret tio minuter senare kan ge svar på om en person har antikroppar. Här måste Sverige ligga i framkant för att få tillgång till tester på storskalig nivå, att konstatera att inga nuvarande snabbtester är tillförlitliga är väl passivt.

Det är också viktigt att frågorna om skyddsutrustning och brist på sådan i hemtjänst, äldreboenden och sjukvård lyfts än mer. Det är i hög utsträckning politiker som är arbetsgivare och ger förutsättningar för vård- och omsorgsverksamheterna.

När allt fler anhöriga vittnar om hur vården och omsorgen har fungerat eller inte fungerat när deras familjemedlemmar blivit svårt sjuka eller dött i covid-19 hamnar till slut de frågorna på politisk nivå. Vi har bara sett början på debatten om hur många äldreboenden inte lyckades hålla smittan utanför dörrarna– med svar som går från att det ändå är omöjligt till att det är ett totalt misslyckande där ingen haft något överordnat ansvar. Men det tycks som att skyddsåtgärderna fungerat olika väl i olika regioner, kommuner och omsorgsföretag. Då gäller det att se till att man i alla delar av landet ser till att stärka och upprätthålla rutinerna i så hög grad som möjligt.

För även om det från Folkhälsomyndigheten heter att ingen vet hur olika länder faller ut i antalet sjuka och dödsfall – före detta statsepidemiolog Johan Giesecke hävdar att det egentligen inte spelar någon större roll vilka åtgärder man vidtar, alla länder kommer ändå att få liknande antal sjuka och dödsfall (SvD 6/5) – så betyder ett lägre antal sjuka och döda i dag att fler lever längre. Ett halvårs eller ett års livstid för en individ är inte ingenting. Dessutom köps tid för att utprova läkemedel och vaccin. Även om vaccin kan ligga långt fram i tiden har exempelvis läkemedelsjätten Johnson & Johnson meddelat att man kan ha ett godkänt tidigt 2021. Företaget tillhör de aktörer som också har förmåga att snabbt producera i stor skala, enligt ABC/CNN siktar J&J på att producera 1 miljard doser nästa år om vaccinet klarar testerna. Andra aktörer kan också komma långt med vacciner som kan ge immunitet eller antivirala medel som kan lindra sjukdomen.

Det betyder att förmåga att hålla covid-19 stången under en längre tid potentiellt kan ha stor betydelse för att rädda liv och hälsa. I en fungerande demokrati är det därför väsentligt att hela tiden öppet debattera, ifrågasätta beslut, komma med alternativa handlingsplaner och vara pådrivande för att regeringen ska fatta fler riktiga beslut i rätt tid. Oppositionen bör vara den vuxne i rummet. Och vuxen är man genom att inte vara tyst när man har något viktigt att säga.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons