Annons

"34 skadades när Iran angrep USA-bas i Irak"

USA/Irak/Iran • Publicerad 24 januari 2020
Amerikanska soldater vid militärbasen Ayn-al-Assad i Irak några dagar efter den iranska raketattacken. Bilden är från den 13 januari 2020.
Amerikanska soldater vid militärbasen Ayn-al-Assad i Irak några dagar efter den iranska raketattacken. Bilden är från den 13 januari 2020.Foto: Qassim Abdul-Zahra/AP/Reuter

USA:s försvarshögkvarter Pentagon rapporterar att 34 soldater drabbats av så kallade traumatiska hjärnskador (TBI) efter att Iran tidigare i januari angripit militärbasen Ayn-al-Assad där amerikansk personal befann sig.

– Totalt har 34 personer drabbats av hjärnskakningar och TBI, säger Pentagons talesperson Jonathan Hoffman vid ett pressmöte på fredagen.

Annons

Omedlbart efter angreppet, uppgav USA:s president Donald Trump, att inga amerikanska soldater skadats eller dödats i samband med attacken.

I onsdags sade Trump att han "hört att de har fått huvudvärk och några andra grejer".

Det var natten mot den 8 januari som Iran angrep Ayn-al-Assad och ytterligare en militärbas i Erbil med ett dussintal raketer.

Det iranska angreppet var en hämnd för den iranske generalen Qassem Soleimanin död.

Qassem Soleimanin var chef för Revolutionsgardets specialstyrka Quds. Han dödades i en amerikansk drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad tidigt fredagen den 3 januari. Attacken skedde på order av Donald Trump.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons