Annons
Nyheter

Nu får belgarna höja sina glas igen

Belgiens krögare kan börja diska sina ölglas när hotell- och restaurangsektorn nu får öppna igen efter coronakrisen.
Fast biobesökarna får vänta i en månad till.
Coronaviruset • Publicerad 3 juni 2020
Belgiens premiärminister Sophie Wilmès och hennes regering lättar på landets coronarestriktioner. Arkivbild.
Belgiens premiärminister Sophie Wilmès och hennes regering lättar på landets coronarestriktioner. Arkivbild.Foto: Francois Lenoir/AP/TT

Hårda restriktioner har gällt i Belgien ända sedan den 13 mars på grund av coronapandemin.

Landet har registrerat över 9 500 döda i covid-19 och har varit väldigt försiktigt med att låta samhällslivet ta fart igen. Från och med måndag får ändå barer, kaféer och restauranger återigen ta emot kunder, samtidigt som även kyrkor och gym kan återstarta sin verksamhet.

Annons

Allt sker dock med en ordentlig brasklapp.

– Missta er inte: viruset är kvar ibland oss, skördar fortfarande offer och vi måste vara vaksamma. Därför måste vi fortsatt förbjuda vissa aktiviteter, säger premiärminister Sophie Wilmès på en presskonferens i Bryssel.

Gränser öppnas

Exempelvis blir det inga konserter, teater- eller biobesök förrän den 1 juli och då med max 200 personer i publiken. Simhallar och nöjesfält får också fortsatt hålla stängt.

Nattklubbar och diskotek kommer inte att få öppna förrän i slutet av augusti.

När det gäller resandet öppnar Belgien sina gränser till övriga EU igen från den 15 juni.

– Men vi uppmanar er att använda utrikesdepartementets hemsida för att kontrollera läget i grannländerna, säger Wilmès.

Öppnandet gäller även resor till Storbritannien.

Pressad sektor

Den hårt pressade hotell- och restaurangsektorn förbereder sig som bäst på de nya reglerna.

– Vi har tur att vi i alla fall har ett stort utrymme. Av 250 platser i restaurangen kan vi behålla 110. Och vi kan utöka öppettiderna. Men vi kommer inte kunna få tillbaka vad vi förlorat, säger Steven Zeeuw van der Laan, hotelldirektör i Weyler i Ardennerna, till tidningen Le Soir.

Fakta: Coronakrisen i Belgien

Belgien är ett av de länder i världen som drabbats hårdast av coronapandemin, sett till antalet döda per invånare. Elvamiljonerslandet har hittills registrerat 9 522 dödsfall i covid-19 – fjärde mest i Europa.

På sistone har emellertid antalet nya smittade och döda minskat rejält. På onsdagen rapporterades endast om 17 nya döda och 31 nyinlagda på sjukhus.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons