1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Blomqvist: "Det här blir svårt att slå"

Läkarna var tveksamma till en vidare satsning som elitfotbollsspelare.
Men ge upp?
Det fanns inte i Andreas Blomqvists tankar.
Efter två korsbandsoperationer pratar mittfältaren hellre om ett allsvenskt mål och om nyfödda dottern Cleo.
IFK Norrköpings Andreas Blomqvist, till höger, njuter av tillvaron efter några tunga år med svåra knäskador.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Blomqvist trippade elegant, framspelad av Kalle Holmberg, fram till friläget som han lika elegant utnyttjade i 50:e minuten. 1–0 till IFK Norrköping mot Kalmar FF på Östgötaporten, matchens enda mål och hans första i allsvenskan sedan 2016.

Inte konstigt att han blev glad, men målgesten visade också att det fanns något annat att vara lycklig över. I torsdags blev Blomqvist pappa för första gången, till dottern Cleo.

– Det här blir svårt att slå, säger han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

"Varit en lång väg"

Blomqvist kom till IFK Norrköping 2016, som en profilvärvning. Under säsongen gick korsbandet sönder. Året därpå var han tillbaka – men bara för att drabbas igen av en av fotbollens svåraste skador.

– Jag är jätteglad att jag är där jag är och spelar igen. Det var nästan så att de som opererade mig frågade om det var värt det. Men för mig var det inget snack. Det har varit en lång väg, tagit tid, men det var bara att fortsätta att jobba, säger han.

Trots två svåra knäskador valde IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson att förlänga Andreas Blomqvists kontrakt medan denne var skadad.

– Han har jobbat väldigt hårt under lång tid för att komma tillbaka till fotbollsplanen över huvud taget. Han har gjort det väldigt, väldigt bra och det var kul att han fick göra mål också, säger Gustafsson.

– Det krävs en attityd, som väldigt få klarat av att ha. Samtidigt är det så att när man klarat av såna motgångar kommer det ut en stark person och ännu bättre fotbollsspelare. Vi gillar människor som reser sig från tunga saker och det har han verkligen gjort.

Thern tillbaka

När Blomqvist fick kramp i vaden i mitten av den andra halvleken välkomnades Simon Thern tillbaka in på planen.

Inhoppet mot Kalmar var hans första framträdande i allsvenskan på ett tag. Thern gick nyligen ut och berättade om den ångest han lidit av.

Norrköpings supportrar hyllade honom med allsång.

Gustafsson om Thern:

– Han har haft en väldigt tuff tid bakom sig, som han jobbat sig genom på ett beundransvärt sätt, med hjälp av många andra. Jag trodde inte att han skulle vara tillbaka så snabbt, men det är väldigt kul att ha honom tillbaka och se den glädje han sprider.

Thern om återkomsten? Svaret får anstå en tid. Mittfältaren och klubben har valt att han just nu inte gör några intervjuer. Däremot uttalade han sig enligt följande på Twitter efter matchen:

"Tack för det fina mottagandet Peking. Jag är glad av att kunna må så pass bra att jag kan spela fotboll igen".