Annons

Brittiska protester mot parlamentarisk paus

Under parollen "Stoppa kuppen" demonstrerar tusentals i London. Protesten är en av ett trettiotal som under dagen arrangeras runt om i Storbritannien och riktar sig mot premiärminister Boris Johnsons beslut om ett månadslångt uppehåll i parlamentets arbete.
Storbritannien • Publicerad 31 augusti 2019
Tusentals demonstrerar i London under parollen "Stoppa kuppen". Liknande protester ska äga rum runt om i Storbritannien.
Tusentals demonstrerar i London under parollen "Stoppa kuppen". Liknande protester ska äga rum runt om i Storbritannien.Foto: Alastair Grant/AP/TT

"Om du stänger ner vårt parlament stänger vi ner gatorna", skrev protestgruppen Momentum i sin kallelse till lördagens demonstration utanför premiärministerbostaden på 10 Downing Street i London.

Protesten riktar sig mot premiärminister Boris Johnsons beslut att stänga parlamentet från 10 september till 14 oktober.

Längre paus än vanligt

Annons

Höstpauser är ett återkommande fenomen inom brittisk politik och syftar till att ge partierna tid att hålla sina årsstämmor. Men årets paus är längre än vanligt samtidigt som deadline för brexit – den 31 oktober – obevekligt rycker närmare.

Kritikerna menar att pausen är ett sätt för Johnson att runda parlamentet och därigenom neutralisera de ledamöter som sagt att de ska blockera ett avtalslöst brexit.

– Boris Johnson är inte mottaglig för någon form av intellektuell konversation. Han är ute efter att avveckla vår demokrati för att leverera sin brexitvision, säger Momentumaktivisten Michael Chessum till .

Toryregeringen försvarar emellertid beslutet.

– Det är ganska vanligt att parlamentet tar paus den här tiden på året. Det är helt korrekt och skäligt att ajournera parlamentet, säger finansminister Sajid Javid .

Protester i 30 städer

Bakom protesterna, som enligt BBC planeras att äga rum i omkring 30 städer, står en koalition av vänsterorienterade grupper och Labourledaren Jeremy Corbyn har uppmanat människor att ansluta sig.

Samtidigt har en namninsamling mot beslutet att ajournera parlamentet på kort tid samlat över en miljon underskrifter.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons