Countrystjärnan Kenny Rogers är död

Den amerikanske countryikonen Kenny Rogers har avlidit. Han somnade in i sitt hem omgiven av sin familj på fredagskvällen.
"Man vet aldrig hur mycket man älskar någon förrän den försvinner", skriver Dolly Parton om sin forna duettpartner.
Kenny Rogers har avlidit. Han blev 81 år. Arkivbild.
Foto: Donn Jones/AP/TT
Kenny Rogers och sångerskan Dolly Parton på röda mattan under Rogers avskedsturné i Nashville. Arkivbild.
Foto: Laura Roberts/AP/TT
Kenny Rogers vid sin stjärna på Music City Walk of Fame i Nashville 2017. Arkivbild.
Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Kenny Rogers inledde sin karriär på 1950-talet, men fick sitt genombrott som soloartist på 1970-talet och blev en internationell superstjärna ett årtionde senare med låtar som "Lucille", "Lady", "The gambler och duetten "Islands in the stream" med Dolly Parton.

Sångerskan citerar i en video på Facebook sin egen låt "I will always love you" och skriver några minnesord över deras vänskap.

"Jag har haft så många underbara år och stunder med min vän Kenny, men om man ser förbi musiken och framgången så älskade jag honom som en underbar man och en äkta vän. Nu är du säker hos Gud och jag vet att jag alltid kommer att älska dig,", skriver hon.

Tre Grammys

Rogers agerade på 1970-talet frontfigur i gruppen The First Edition, som hade framgångar med låtar som "Just dropped in" och "Ruby, don't take your love to town".

2013 valdes Kenny Rogers in i Country Music Hall of Fame, och under den 60 år långa karriären belönades han med tre Grammys.

2016 gav han sig ut på en lång avskedsturné i USA och Europa, som avslutades med en sista konsert i Nashville året efter. Avskedskonserten gästades av Dolly Parton.

"Det blir en känslosam upplevelse för oss att stå på scen för sista gången tillsammans. Samtidigt som jag avslutar det här kapitlet i min karriär kommer det bli ett oförglömligt sätt att fira med mina talangfulla vänner. Kvällen skulle inte vara densamma utan Dolly Parton", sade Rogers inför avskedskonserten.

Håkan Juholt hyllar

Kenny Rogers familj säger i ett uttalande att en mindre, privat avskedsceremoni kommer att anordnas, med anledning av rådande läge med coronaviruset, men att en publik tillställning för vänner och fans sannolikt kommer ordnas längre fram.

Sveriges countrydrottning Jill Johnson hyllar den bortgångne ikonen.

"Vaknar upp till nyheten om att legendaren Kenny Rogers har lämnat oss. Tack för musiken. Vila i frid", skriver hon på Instagram.

Countryartisten Blake Shelton skriver på Twitter att Rogers var en stor inspirationskälla för honom.

"Jag kan inte med ord uttrycka den inverkan som både artisten och mannen Kenny Rogers hade på mig. Det var alltid kul att umgås med honom. Vila i frid, gambler", skriver han.

Sveriges ambassadör på Island, Håkan Juholt, delar på Facebook ett privat minne av när han själv besökte en Kenny Rogers-konsert i Las Vegas och fick komma upp på scenen för att gissa låttitlar.

"I dag minns jag när vi stod på scen tillsammans på Hilton Hotel i Las Vegas, dränkta i ljuset av fotoblixtar och med Dolly Parton på första bänkraden. Jag minns doften av hans rakvatten när han kramade mig. Jag var Kennys side-kick för kvällen. 'Hakan from Sweden', som hade svårt att sjunga med i alla hans hits till publikens stora förfäran", skriver Juholt.

Kenny Rogers blev 81 år gammal.

Läs mer

Sport

Stopp även för träningsmatcher: ”Fungerar inte samhället, fungerar inte fotbollen”

Lördagens möte mellan Rydsgårds AIF och Spjutstorps IF ställs in.

Skurup

Kommunen tvingas låna 50 miljoner

Akut brist likvida medel

Ledare

Tydlighet är inte diktatur

Vårdpersonal är orolig över tillgången på rätt skyddsutrustning och att rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är otillräckliga. Det är ett exempel på att mer tydlighet behövs i coronakrisen.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misstänkt rattfylla i centrala Kristianstad, detonation i Malmö, tusentals människor på flykt i Moçambique.

Coronavirus

Politik i coronatider: Halva fullmäktige på plats – diskuterade teknikstrul

Diskussion om möjligheter och teknikstrul

Coronavirus

Inställt: Evenemangen som drabbas av coronautbrottet

Här uppdaterar vi löpande om arrangemangen som ställts in eller flyttas.