Drömstart för HV71 i finalserien

HV71 fick en smakstart på finalserien i damhockeyligan SDHL mot regerande mästarlaget Luleå.
Två mål inom loppet av 27 sekunder i första perioden lade grunden till 3–2-segern inför 1 788 åskådare.
Ishockey • Publicerad 11 mars 2020
HV-jubel. HV71 vann första matchen mot Luleå och har tagit greppet om SM-finalserien. Arkivbild.Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Åskådarna i Coop Norrbotten arena blir förmodligen de unika besökarna i årets finalserie. Resten av finalserien ser ut att spelas utan publik efter Folkhälsomyndighetens direktiv om förbud mot publika sammankomster för mer än 500 åskådare. Beslutet gäller tills vidare.

HV71, som har hemmaplan i de två närmaste finalerna, har redan gått ut med att det blir spel inför tomma läktare.

– Det är ofantligt tråkigt att vi troligen inte kan spela fler finaler inför våra supportrar. Men ser man det ur ett samhällsperspektiv så är det enorma utmaningar för samhället och sjukvården, sade Luleås vd Stefan Enbom till SVT.

Snabba mål

HV71 har aldrig vunnit guld på damsidan, men klev in i finalserien som favorit efter att ha slagit poängrekordet i grundserien. Den suveräna seriesegraren fick också en smakstart på både matchen och finalserien.

Trots att Luleå var bättre i första perioden gjorde gästerna målen – båda inom loppet av 27 sekunder.

Hanna Olsson sköt 1–0 med en kanon och Anna Borgqvist 2–0 sedan Felizia Wikner-Zienkiewicz skymt landslagsmålvakten Sara Grahn.

"Känns bra"

Luleå reducerade i andra perioden genom Petra Nieminen, men Kaitlyn Tougas gjorde 3–1 i numerärt underläge när hon sköt pucken via hemmabacken Jennifer Hiirikoski och i mål.

– Det känns bra att vinna första finalen. Det var lite ovant och nervöst, men jätteroligt, att spela inför så mycket folk, sade Tougas till SVT.

Luleå reducerade genom Emma Nordin, tog ut målvakten och pressade hårt mot HV-målvakten Alba Gonzalo som storspelade och stod emot.

Det innebär att HV71 direkt tog greppet om finalserien. Luleå har vunnit guld tre av de fyra senaste åren, men har nu ordentlig uppförsbacke med de två kommande finalerna på bortaplan.