Annons

Drottningens tal – ett startskott för brexit

Drottning Elizabeth har öppnat det brittiska parlamentet.
Under torsdagen höll hon sitt traditionsenliga tal och presenterade Boris Johnsons regeringsprogram – där brexit ligger högst på agendan.
Storbritannien • Publicerad 19 december 2019
Drottning Elizabeth och prins Charles anländer till ceremonin.
Drottning Elizabeth och prins Charles anländer till ceremonin.Foto: Aaron Chown
Rivalerna Boris Johnson och Labourledaren Jeremy Corbyn anländer till drottningens tal.
Rivalerna Boris Johnson och Labourledaren Jeremy Corbyn anländer till drottningens tal.Foto: Hannah Mckay
Drottning Elizabeth och prins Charles.
Drottning Elizabeth och prins Charles.Foto: Matt Dunham

Klädd i turkos dräkt och hatt presenterade drottningen premiärminister Boris Johnsons regeringsprogram.

– Min regerings prioritet är att leverera Storbritanniens utträde från EU den 31 januari, läste drottning Elizabeth ur regeringsprogrammet.

Annons

– Därefter kommer mina ministrar att söka en framtida relation med EU baserad på ett frihandelsavtal som gagnar hela Storbritannien. De kommer också att börja handelsförhandlingar med andra ledande globala ekonomier, fortsatte drottningen.

Med en ny majoritet i underhuset talar det mesta för att brexit också kommer att ske, knappt ett år senare än hans föregångare Theresa May planerade.

"Radikalt program"

Johnson säger att innehållet i drottningens tal är det mest radikala som presenterats på flera årtionden.

"Vår ambition är inget mindre än en total omvandling av vårt land till det bättre", säger Johnson i talets förord.

Förutom brexit presenterades flera satsningar – bland annat lovar Johnson storsatsningar på sjukvården, att höja straffen för våldsbrott och att stärka arbetares rättigheter.

Bantad ceremoni

Statsöppningen är den andra på kort tid. Drottningen talade även den 14 oktober om att starta ett nytt arbetsår, men det blev kort. Johnson stötte på patrull i parlamentet och tog initiativ till nyval.

Statsöppningen omges av mängder av traditioner och formaliteter, bland annat ett lekfullt gisslantagande av en parlamentsledamot – en historisk blinkning till 1600-talet då en sådan fånge togs som ett slags pant för att regenten skulle kunna komma till parlamentet utan att bli angripen.

Ceremonin har dock bantats på många sätt denna gång, dels med anledning av brexitförfarandet och dels med anledning av den stundande julledigheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons