Annons
Nyheter

Duda: "Förbjud hbtq-adoptioner i grundlagen"

Polens president Andrzej Duda vill att det uttryckligen står i landets författning att personer av samma kön inte tillåts att adoptera barn.
Presidenten avser därför på måndag att föreslå ett författningstillägg i frågan.
Polen • Publicerad 4 juli 2020
Polens president Andrzej Duda under valrörelsen i juni. Arkivbild.
Polens president Andrzej Duda under valrörelsen i juni. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Konservative Andrzej Duda kampanjar nu inför för den andra valomgången i det polska presidentvalet den 12 juli. Han är allierad med det styrande nationalistpartiet PIS, och fick nästan 44 procent av första omgången i slutet av juni. I den andra valomgången möter han Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski, från mittenpartiet PO och som fick drygt 30 procent av rösterna i första omgången.

– I den polska grundlagen bör det uttryckligen stå att alla som har en relation med en person av samma kön är förbjudna att adoptera barn, sade Duda på ett kampanjmöte i den sydliga staden Szczawno-Zdrój på lördagen.

Annons

Utspelet från den polske presidenten det senaste som rör hbtq-personer. Inför första valomgången liknande han "hbtq-ideologin" vid kommunismen.

Men även Dudas politiske rival Trzaskowski, förklarade på lördagen att han var emot att gaypersoner skulle få adoptera barn.

– Jag tror att det är inställningen hos de flesta partier. I detta fall håller jag med presidenten, sade han på ett valmöte i Kalisz i centrala Polen.

Trzaskowski räknas ändå var den mest hbtq-vänlige kandidaten. Han har tidigare sagt att han är positivt inställd till en partnerskapslag mellan personer av samma kön.

Polen har beskrivits som Europas mest homofobiska land. Enligt en opinionsundersökning som genomfördes 2019 anser endast nio procent av befolkningen att gaypar ska ha rätt att adoptera barn. I samma undersökning sade 29 procent att de kunde tänka sig att personer av samma kön skulle få gifta sig med varandra.

Fakta: Polen

Polen är en republik med omkring 38 miljoner invånare. Huvudstaden heter Warszawa och har knappt 2 miljoner invånare.

Landet, som ligger mellan Tyskland och Ryssland, har delats vid flera tillfällen och under andra världskriget dog sex miljoner polacker, varav hälften av judisk börd. På 1940-talet blev Polen kommunistiskt, en period som höll i sig fram till 1989.

I dag är Polen medlem av både EU och försvarsalliansen Nato. Den ekonomiska utvecklingen har varit god de senaste decennierna och polackernas levnadsstandard ligger på cirka 65 procent av EU-genomsnittet

Två politiska partier har dominerat efter millennieskiftet, de är nationalkonservativa Lag och rättvisa (PiS) och mittenpartiet Medborgarplattformen (PO)

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons