1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En halv miljon på flykt i Burkina Faso

Burkina Faso riskerar att dras in i en utdragen och gränsöverskridande konflikt i vilken många västafrikanska nationer tvingas möta våldet från militära grupper, varav många enligt egen utsago lojala till Islamiska staten.
Foto: Ludivine Laniepce/AP/TT

En våg av attacker mot civila har inom loppet av tre veckor skördat ett 50-tal dödsoffer och tvingat en halv miljon på flykt i Burkina Faso. FN-organet Unicef uppskattar att en tredjedel av det västafrikanska landet numera utgör slagfält för strider mellan beväpnade grupper, däribland fraktioner lojala till Islamiska staten och den Saharabaserade terrorgruppen Ansar al-Islam.

– Angriparna bara anlände till byn, dödade min man och drog vidare. De krävde ingenting och lämnade oss i sticket med föräldralösa barn, säger 32-åriga Miriam Birba, som sökt skydd till flyktingläger söder om huvudstaden Ougadougou, till The New York Times.

Krisen har tagit myndigheter och hjälporganisationer på sängen och tros vara en svallvåg från pågående konflikter i grannländerna Mali och Niger. FN avser att öppna läger för att kunna omhänderta den flyktingvåg av burkinier som fortsätter fly undan det ökande våldet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Situationen har varit överväldigande för oss, säger Emelie Fernandes, chef för Rädda barnen i Burkina Faso, till tidningen.