Enkät bland frilansmusiker: Förlorat miljoner

"Frilansande musiker och artister har på några veckor förlorat sina möjligheter att försörja sig", skriver Musikcentrum. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT

I en enkätundersökning gjord av Musikcentrum Öst, Väst, Syd och Riks har 1 319 frilansmusiker svarat på hur coronavirusets smittspridning påverkat deras ekonomi. Enligt organisationen rör det sig om minst 20 000 förlorade arbetstillfällen och ett inkomstbortfall på mellan 17 och 23 miljoner kronor under två månader.

Sammanlagt utgör svarsunderlaget ungefär 20–25 procent av Sveriges alla yrkesverksamma musiker. 60 procent av de inställda konserterna är på scener som tar emot en publik på under 500 personer, något Musikcentrum tycker är anmärkningsvärt, då regeringens riktlinjer om att ställa in evenemang inte gäller för dessa.

"I ytterst få fall har något gage utbetalats, i något fler fall har konserterna flyttats fram. Musiklivet är i kris och tusentals frilansande musiker och artister har på några veckor förlorat sina möjligheter att försörja sig. Det hot som vilar över hela musiklivet, festivaler, konserthus, klubbar, produktionsbolag är ytterst allvarligt", skriver Musikcentrum i pressmeddelandet.

Läs mer

Skurup

Kommunen tvingas låna 50 miljoner

Akut brist likvida medel

Ledare

Tydlighet är inte diktatur

Vårdpersonal är orolig över tillgången på rätt skyddsutrustning och att rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är otillräckliga. Det är ett exempel på att mer tydlighet behövs i coronakrisen.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misstänkt rattfylla i centrala Kristianstad, detonation i Malmö, tusentals människor på flykt i Moçambique.

Coronavirus

Politik i coronatider: Halva fullmäktige på plats – diskuterade teknikstrul

Diskussion om möjligheter och teknikstrul

Coronavirus

Jim har utegångsförbud i smitthärjade byn: ”Får gå max fem meter utanför tomten”

Handbollsstjärnan från Ystad målar i yoghurt (!) i stället för på handbollsplanen

Coronavirus

Inställt: Evenemangen som drabbas av coronautbrottet

Här uppdaterar vi löpande om arrangemangen som ställts in eller flyttas.