Annons
Nyheter

Expo: Mindre aktivitet från nazistiska grupper

En misslyckad valsatsning och interna splittringar inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har lett till en minskning av antalet aktiviteter inom den rasideologiska miljön i Sverige, visar Stiftelsen Expos årsrapport.
Flera nya, mindre grupper har dock dykt upp.
Samhälle • Publicerad 29 april 2020
Nordiska motståndsrörelsen (NMR), här vid en demonstration i centrala Göteborg 2017. Intern splittring inom NMR har bidragit till minskningen av aktiviteter inom den rasideologiska miljön, enligt Stiftelsen Expo. Arkivbild
Nordiska motståndsrörelsen (NMR), här vid en demonstration i centrala Göteborg 2017. Intern splittring inom NMR har bidragit till minskningen av aktiviteter inom den rasideologiska miljön, enligt Stiftelsen Expo. ArkivbildFoto: Adam Ihse/TT

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har under många år dominerat den rasideologiska miljön, enligt Expo. Men förra året ledde interna konflikter och falangstrider till att NMR splittrades. Många aktivister lämnade gruppen på grund av kritik mot den strategi NMR haft.

– Att arbeta utåtriktat, synas överallt hela tiden och konstant skicka ut sina aktivister på propagandaspridningar, och kanske den misslyckade valsatsningen – allt det här var man missnöjd med. Kritik fanns också mot att man rekryterat på ett aktivt sätt och fått in folk i organisationen som utbrytarna tyckte inte platsade i NMR, säger Morgan Finnsiö, researcher och redaktör för Expos årsrapport.

Annons

Redan innan dess var organisationen enligt Finnsiö "lite utbränd", efter den misslyckade valrörelsen 2018. Allt detta har påverkat antalet aktiviteter inom den rasideologiska miljön, som för första gången på flera år minskade under 2019.

Mer dolda

Aktiviteter som Expo räknar kan exempelvis vara manifestationer, demonstrationer, propagandaspridning eller sociala aktiviteter. Enligt Expo skedde totalt 2 535 aktiviteter förra året, vilket kan jämföra med rekordet på 3 938 under 2018.

Rasideologiska aktiviteter skedde i samtliga län förra året, och i 209 av Sveriges 290 kommuner. Sett till folkmängd var aktiviteterna som flest i Dalarna, följt av Jönköping och Norrbotten.

Samtidigt ser Expo att nya mindre grupper dykt upp – vissa som inte har någon utåtriktad inriktning och en del som satsar mer på att ordna sammankomster och föreläsningar för sina anhängare.

Utnyttjar rädsla

Bland de nya organisationerna finns aktivister med många domar bakom sig gällande vålds- och vapenbrott, enligt Morgan Finnsiö. Men om de mer dolda grupperna planerar mer våldsamma aktiviteter är svårt att säga i nuläget.

– Det kan vara så att de lägger ned, om de inte hittar nåt sätt att hålla verksamheten levande. Men det kan också vara så att de väljer att göra mer våldsamma saker, det är lite för tidigt att säga, säger Morgan Finnsiö.

Detta år präglas hela samhället av coronapandemin – något som kan vara en fördel för den här typen av organisationer som alltid hävdar att samhället är på väg att kollapsa, enligt Finnsiö:

– Det argumentet har man kanske lättare att få gehör för i en tid av kris, när många blir av med sina jobb, i en tid när människor tvingas leva sina liv på annorlunda sätt, och det finns en stor rädsla, osäkerhet förvirring och frustration i samhället. Det här är känslor som extremistmiljöer specialiserar sig på att utnyttja.

Fakta: Så många har aktiviteterna varit

ÅrAntal aktiviteter20101 46520111 47520121 82420132 33020142 86520152 22220163 06420173 66020183 93820192 535

Källa: Stiftelsen Expo

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons