Annons
Nyheter

Fler dör i norsk trafik – trots corona

Norge • Publicerad 2 juni 2020
Motorcyklister är extra utsatta i trafiken. Arkivbild från Stjørdal, öster om Trondheim.
Motorcyklister är extra utsatta i trafiken. Arkivbild från Stjørdal, öster om Trondheim.Foto: Tor Aage Hansen/NTB Scanpix/TT

Trots coronanedstängning och minskad trafik har antalet dödsoffer på norska vägar stigit i år. Antalet döda räknas hittills till 42, tre fler än vid samma tid förra året.

Någon förklaring finns inte, men det har pekats på ökade risker för "buskörning" på tomma vägar. Den teorin stärks av stor manlig dominans bland offren – 83 procent av de döda var män.

Annons

– Vi vet att det är mest män som tas för fortkörning, och att de oftare blir svårt skadade eller omkommer i trafiken. Statistiken hade blivit mycket bättre om vi hade bara kvinnor på vägarna, säger Bård Morten Johansen vid trafiksäkerhetsorganisationen Trygg Trafikk.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons