Annons

Gratis bindor ska öka skolgång i Bangladesh

Bangladesh • Publicerad 23 september 2019
Regeringen i Bangladesh planerar att börja dela ut gratis bindor på landsbygden för att hindra att flickor stannar hemma under mensen. Arkivbild.
Regeringen i Bangladesh planerar att börja dela ut gratis bindor på landsbygden för att hindra att flickor stannar hemma under mensen. Arkivbild.Foto: Erika Oldberg/TT

Flickor på landsbygden i Bangladesh kommer att få gratis bindor i ett försök att hindra att de stannar hemma från skolan under mensen, meddelar regeringsföreträdaren Murad Hasan.

Skam och tabun kring mens gör att över 40 procent av skolflickorna i Bangladesh uteblir från undervisning under mensen, enligt en forskningsrapport.

Annons

– Detta är mycket oroande. Vi kan inte äventyra deras framtid, säger Murad Hasan.

Huvudanledningarna till problemet är att det är svårt att få tag på mensskydd i vissa områden, och att de är kostsamma för fattiga familjer, enligt Murad Hasan. Han tillägger att regeringen kommer att försöka se till så att gratis bindor kan tillhandahållas i omkring 90 000 byar från och med början på nästa år.

Löftena välkomnas av kvinnorättsgrupper.

– Detta initiativ kommer med säkerhet hjälpa till att minska frånvaron, säger kvinnorättsaktivisten Maleka Banu.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons