Annons

Linjespelarna dominerade i skakig VM-start

Svenskorna på linjen dominerade i VM-premiären i Japan.
Sveriges tre mittsexor svarade för tolv mål när det blev seger med 26–16 mot Kongo-Kinshasa – trots en svag start.
Handboll • Publicerad 30 november 2019
Mittsexan Anna Lagerquist var målbäst i Sverige med sina sex fullträffar när det blev svensk seger i VM-premiären mot Kongo-Kinshasa i japanska Kumamoto.
Mittsexan Anna Lagerquist var målbäst i Sverige med sina sex fullträffar när det blev svensk seger i VM-premiären mot Kongo-Kinshasa i japanska Kumamoto.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige var i underläge med både två och tre bollar i inledningen av VM-premiären mot Kongo-Kinshasa i Park Dome i japanska Kumamoto. Trots den mediokra starten vann Blågult till slut ändå med tio bollar (26–16).

– Om vi hade satt lite fler lägen hade det inte behövt bli så jämnt som det var stora delar av matchen, säger mittsexan Anna Lagerquist.

"Är helt magisk"

Annons

Själv svarade Lagerquist för sex mål på sju avslut och var målbäst i Sverige. Linn Blohm och Johanna Forsberg, landslagets två andra mittsexor, var hundraprocentiga och svarade för fyra respektive två mål.

– Vår linjeposition är helt magisk. Det är väldigt skönt att ha tre så bra linjespelare, säger spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén.

Det var när Gulldén – tillbaka i landslagsdressen efter att ha fött barn i somras – kom in som Sverige kunde vända. Framför allt med flera läckra inspel till linjen – utan att rikta blicken mot passningsmottagaren.

– Man vet att hon har en väldigt bra blick. Så det gäller att man är med där när hon har bollen, säger Lagerquist.

Hon håller med Gulldén om att Sverige är starkt på linjepositionen.

– Alla vi mittsexor är bra på att antingen skapa egna lägen eller skapa lägen för niorna. Det är lite beroende på hur försvararna väljer att prioritera.

Förbundskaptenen Henrik Signell:

– De är bra och vi är bra på att hitta dem. Det ska vi utnyttja i det här mästerskapet.

Kongo-Kinshasa uppträdde oorganiserat och kunde målmässigt vara med i matchen ett tag på grund av mängder av tekniska fel och svaga avslut från svenskt håll. I en tv-intervju efter matchen kallade Signell det för en skitmatch.

– Man är ju väldigt exalterad och vill väldigt mycket när ett mästerskap börjar, men vi fick det inte riktigt att stämma. Det var lite ryckigt och slarvigt emellanåt, säger han en stund senare.

Kina på måndag

Annons

TT: Är det främst en avklarad premiär och två poäng man tar med sig från den här matchen?

– Ja, så känner man väl nu. Sedan är det klart att det finns saker att prata om. Men det är så många saker som inte går att jämföra med ett traditionell spelande lag, som man vet vad man hamnar i för situationer mot, säger förbundskaptenen.

På måndag väntar Kina i den andra gruppspelsmatchen.

– De är organiserade på ett helt annat sätt. De är handbollsspelare. All respekt för Kongo med de förutsättningar de har. Det är bra gjort att hävda sig såpass mycket, säger Henrik Signell.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons