1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Har du sett en svarthuvad snigel?

Sugen på lite snigeljakt i vetenskapens tecken? Experterna vädjar nu om hjälp med att kartlägga den svarthuvade snigelns framfart i Sverige.
– Vi behöver information från allmänheten, säger Marie-Louise Fagerström på länsstyrelsen i Västra Götaland.
Svarthuvad snigel (Krynickillus melanocephalus) är en ny snigelart som hittats i Sverige. Den förmodas vara invasiv.
Foto: Tomas Troschke/TT

För några veckor sedan hittades hundratals exemplar av den svarthuvade snigeln i Västmanland – de första rapporterade fynden av den förmodat invasiva snigelarten i Sverige. Sedan dess har snigeln hittats även på flera andra platser.

Nu vill länsstyrelserna ha allmänhetens hjälp. Förhoppningen är att trädgårdsägare och andra som rör sig i naturen ska hålla utkik efter den svarthuvade snigeln och rapportera in misstänkta fall.

– Vi hoppas få rapporter om var den finns och hur många det är. Det är en fantastisk hjälp om vi ska kunna komma underfund med om det är ett problem för oss eller inte, säger Marie-Louise Fagerström.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Den svarthuvade snigeln tros inte ha riktigt samma aptit som mördarsnigeln. Men rapporter från andra sidan Östersjön skvallrar om att det finns en stor risk att den kan ställa till med problem.

– Den finns i Baltikum till exempel och där anses den vara invasiv. Och är den det där, så kan det vara så åtminstone i södra och mellersta Sverige också, säger Marie-Louise Fagerström.

Den som hittar en svarthuvad snigel kan rapportera in fyndet och en bild på snigeln till myndigheterna via www.invasivaarter.nu.

Fakta:

Svarthuvad snigel

Krynickillus melanocephalus, eller svarthuvad snigel, känns bäst igen på sitt svarta huvud. Resten av kroppen är skiftande vitaktig till beige till ljust brun. Den liknar många inhemska sniglar och identifieras lättast en bit in på sommaren då den vuxit till sig och lättare kan skiljas från andra inhemska arter.
Snigeln trivs bäst på samma ställen som andra snigelarter. Man kan leta lite extra i eller vid kompost och bland växter som har täckande blad på marken där det håller sig fuktigt.
Snigeln sprids med växter och jordtransporter, precis som mördarsnigeln.
För att minska risken att få in snigeln i trädgården ska man vara försiktig med att importera och ta in växter. Det kan sitta sniglar och snigelägg i växtens jordklump och rotsystem. Man kan minimera risken genom att skölja rotsystemet före plantering.
Källa: Ted von Proschwitz, snigelexpert vid Naturhistoriska museet i Göteborg.