1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här skippar de gåsen – och firar Mårten gös istället

Rödkål och brysselkål, gräddig sås och äpplen. Allt som hör till gåsamiddan serveras till Mårten på Buhres i Kivik. Fast gåsen är utbytt mot gös – och svartsoppan saknas.
Kocken Peter Häll lägger upp gösen.

Hela helgen firas Mårten Gös på fiskkrogen i Kivik.

– Vi tyckte själva att det var ganska roligt när vi kom på det, säger Peter Häll, kock och operativt ansvarig på Buhres, och tillägger att idén kläcktes av köksmästaren Kristian Olsson.

Gösen serveras med alla tillbehör som hör gåsmiddagen till.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Fisken har skinnet kvar och är knaperstekt. Kryddningen är precis densamma.

Har ni provlagat?

– O ja. Det var jättegott.

Varför valde ni just gös?

– Bara för att det låter som gås, skrattar Peter Häll.

Gös är ett nytt inslag på restaurangen.

– Vi har inte kört gös tidigare, men vi har fått tag i svensk insjögös.

Peter Häll är dock en rutinerad skapare av gåsmiddagar.

– Där jag jobbat tidigare jobbade vi väldigt mycket med gås. Det är en trevlig råvara eftersom man använder hela fågeln. Ingenting går till spillo.

Lite annorlunda är det med gösen.

– På fisken går en del bort, men vi har kokat fond på skrovet.

Svartsoppa på fiskblodet blir det dock inte på helgens meny.

– Haha, nej. Det skulle vara svårt att få ihop blod så det skulle räcka.

Till efterrätt blir det förstås äppelkaka.