Annons
Nyheter

Inget nyval än för pressad Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister får ge sig i omröstning efter omröstning i underhuset.
Lagförslaget om att stoppa ett avtalslöst brexit går nu till överhuset för godkännande. Och nyval får vänta.
Brexit (Bryssel, TT:s korrespondent) • Publicerad 5 september 2019
Premiärminister Boris Johnson slår ut med händerna i underhusets frågestund.
Premiärminister Boris Johnson slår ut med händerna i underhusets frågestund.Foto: Brittiska underhuset/PA/AP/TT

Onsdagens alla viktiga omröstningar gick emot Boris Johnson, precis som i tisdags.

Först tog parlamentet avgörande steg mot att lagstifta bort ett avtalslöst EU-utträde senare i höst.

Annons

– Avsikten med det här är att Storbritannien inte ska lämna EU den 31 oktober utan ett avtal, sade Labour-ledamoten Hilary Benn, som står som förslagets förste undertecknare.

Inget nyval än

Därefter var det som väntat alldeles för få ledamöter, endast 298, som sade ja till premiärministerns vädjan om nyval. 136 röster fattades för att nå upp i nödvändiga två tredjedelar.

Johnson försökte ändå hitta något positivt och ge oppositionsledaren Jeremy Corbyn en skrapa, sedan Labourpartiet vägrat ge sitt stöd till ett nyval.

– Den första oppositionsledaren i vårt lands demokratiska historia som har vägrat att acceptera ett nyval. Jag kan bara spekulera i orsaken till att han tvekar. Den givna slutsatsen är att han inte tror att han kan vinna, sade Johnson i underhuset.

Långsamt överhus

Tanken med brexitlagförslaget är att regeringen måste be EU om förlängd förhandlingstid till den 31 januari 2020 – om inte parlamentet senast den 19 oktober godkänt antingen ett utträdesavtal eller specifikt sagt ja till att lämna utan avtal med EU.

Hela paketet går nu vidare till överhuset för att godkännas även där. Politiskt ska det egentligen inte vara något problem, men processen riskerar ändå att försenas av "filibustrande" regeringsanhängare i överhuset. Mängder av tidskrävande omröstningar måste göras innan förslaget kan behandlas.

Oppositionen hoppas ändå att hela processen ska vara klar redan till på fredag.

"En katastrof"

Förre finansministern Philip Hammond bjöd på svidande kritik mot både höger och vänster när han under eftermiddagen talade till stöd för förslaget att stoppa ett "no deal"-läge.

– Det finns inget mandat för ett avtalslöst utträde och ett utträde utan avtal skulle bli en katastrof, sade Hammond i underhuset, men betonade samtidigt att han inte är ute efter att ordna ett regeringsskifte.

– Det här förslaget är inte ett försök att störta regeringen. Jag skulle hellre koka mitt eget huvud än att ge makten till oppositionen, sade Hammond.

Annons

Brexitminister Stephen Barclay talade som väntat emot.

– Allmänheten vill ha brexit. Näringslivet vill ha klara besked. Det här förslaget lämnar oss i skärselden. Det här är ett försök att stoppa brexit, sade han.

Här saknas innehåll

Nyval dröjer?

Boris Johnson befarar att underhuset nu har underminerat alla chanser att få fram ett bättre utträdesavtal med EU.

Vad premiärministern ska göra härnäst är osäkert. Nyval är fortfarande troligt – men sannolikt inte förrän oppositionen säger ja.

– Vi vill ha ett val för att skicka ut den här regeringen. Men erbjudandet om ett val i dag är lite som när den elaka drottningen erbjuder ett äpple till Snövit, säger Labourledaren Jeremy Corbyn, vars parti vill se till att onsdagens lagförslag verkligen går igenom och förhindrar ett avtalslöst utträde innan man accepterar ett val.

– Vi kommer inte att låta oss luras av Johnson så vi tittar på alla sätt så att han inte ska kunna undgå att följa lagen när vi väl har säkrat den, sade partiets finanspolitiske talesman John McDonnell till brittiska journalister tidigare under onsdagen.

Onsdagens brexitkamp i London

TT

Så här utspelade sig onsdagens dramatik i regering och parlament i Storbritannien:

Kl 9 svensk tid: regeringsmöte

Kl 13: premiärministerns frågestund i underhuset

Kl 16: processen inleddes för att göra lag av förslaget att stoppa ett avtalslöst utträde den 31 oktober

Kl 18: första omröstning om ovanstående, genomdriven med 329 röster mot 300

Kl 20: slutomröstning, inkluderande ändringsförslag, vunnen med 327 mot 299

Kl 21: debatt om nyval – följt av omröstning, med endast 298 ja, mot nödvändiga 434.

Utträdesavtalet

TT

EU och Storbritannien har sedan sommaren 2017 förhandlat fram ett utträdesavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser om exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament inleds en övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Än så länge har emellertid inte avtalet godkänts av parlamentet, vilket lett till en uppskjutning tills vidare av det utträde som skulle ha skett den 29 mars i år. Nytt slutdatum för det brittiska medlemskapet är nu i stället den 31 oktober. Fortfarande finns dock risk för att det då blir ett utträde utan avtal.

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation har både EU och Storbritannien förberett en rad nödåtgärder, för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken.

EU-kommissionen har även öppnat för att använda pengar ur unionens fond för naturkatastrofer för att hjälpa områden som drabbas särskilt hårt om det blir ett utträde utan avtal.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons